Munchkin

  
Ontstaan circa in:1980
Gewicht:2  – 4 kg
Kleur:Alle kleuren
HuidKort haar
Aard:Aanhalig en nieuwsgierig

Dwergen komen in vele soorten voor, de kat is daarop geen uitzondering. De Munchkin komt van een mutatie in Louisiana in 1983. Naarmate fokkers met deze mutatie aan de gang gingen, steeg met de populariteit ook de kritiek.

De TICA  verleende de Munchkin in 1995 de status van ‘nieuw ras’, tot nu toe als enige organisatie.Fokkers van andere rassen zijn bang dat er verkleinde edities van hun ras zullen verschijnen.

Maar al zal ‘weer iets nieuws’ voor sommige fokkers verleidelijk zijn, TICA verbiedt het kruisen met andere rassen en geen enkele stamboekorganisatie vindt het gunstig als er dwergen in de ban ouds bekende rassen komen.

De Munchkin, ongetwijfeld het meest controversiële en opzien barende ras van de laatste jaren, wordt gekenmerkt door één enkele dominante factor: de langere beenderen in zijn poten zijn gewoon niet lang. Hierdoor worden de botten niet direct beïnvloed en fokkers beweren dat de korte poten geen slechte bijverschijnselen kennen; de tijd zal het leren.

De soepele ruggengraat van de kat zal het ras mogelijk de problemen van de dwerghonden-rassen  besparen, maar in alle andere soorten hebben dwergen snel last van artritis;en wie weet hoe het de Munchkin zal vergaan. Als katten binnen worden gehouden, lijken korte poten geen handicap. Dit ras is overigens niet zo in trek. de Munchkins schijnen een aantrekkelijk karakter te hebben, daar zijn zelfs de critici het over eens.