Behoefte aan slaap

Een uniek en merkwaardig aspect van het katten gedrag is het vermogen elk moment in diepe slaap te kunnen ontspannen. Ook bij de kat wordt het natuurlijke ritme in een gecompliceerde interactie tussen lichaam en geest geregeld door een interne biologische klok.

Het meest voorkomende ritme is een 24 uurs cyclus het circadiaanse ritme. Dit bepaalt wanneer dieren het meest en minst actief zijn. De kat is het waakzaamst bij het ochtendgloren en in de schemering, de beste tijd voor de jacht en slaapt het meest rond de middag en midden in de nacht. De behoefte van de kat actief te zijn als mensen willen slapen en omgekeerd is moeilijk te veranderen, de oorsprong ligt diep ingebed in zijn gedrag.

Uit Frans onderzoek blijkt dat de aandrang tot slaap door melatonine, afgescheiden in de hersenen, tot stand komt onder controle van het gen dat het circadiaanse bepaalt. Melatonine is vermoedelijk verantwoordelijk voor de gewoonten van 16 uur per dag te slapen. Waarom katten zoveel slapen is niet precies bekend, hoewel in de kittentijd alleen tijdens de slaap het groeihormoon wordt afgescheiden. Slaap is absoluut onmisbaar voor een goede gezondheid en wie weet zijn kattendromen nuttig om informatie te verwerken en te ordenen.

Levensverwachting van de kat

De levensduur van huiskatten komt ongeveer overeen met die van de andere katachtigen. Na tien jaar kan een kat als bejaard worden beschouwd. Katten sterven gemiddeld na veertien tot zestien jaar. De oudste Nederlandse kat werd 28 jaar oud. De oudste kat ter wereld werd 38 jaar en 1 dag oud. In het algemeen zijn leeftijden moeilijk te controleren, omdat katten geen geboortebewijs hebben.
Raskatten worden gemiddeld minder oud, ongeveer 10-13 jaar.Dit komt door aangeboren ziekten die bij raskatten vaker voorkomen ten gevolge van een hoge inteeltcoëfficiënt. Een soortgelijk beeld ziet men overigens ook bij rashonden.