Kurilen Stompstaartkat

Kurilen Bobtail

  
Ontstaan:Voor de 18e eeuw
Gewicht:3 – 4,5 kg
Kleur:Alle kleuren behalve colorpoint.
HuidHalflangharig, dicht, glad, ondervacht, glanzend, voelt zacht aan.
Aard:Druk en vriendelijk

Tot voor kort was er maar één ras met een bobtail bekend, de Japanse Bobtail. Nu er meer openheid is gekomen in de landen van de voormalige Sovjet-Unie komen nieuwe rassen te voorschijn, onder andere verassingen zoals dit tot nu toe onbekende ras.

De Kurilian Bobtail komt uit dezelfde mutatie voort als de Japanse Bobtail en het is bijna zeker dat hij al eeuwenlang  op de Koerilen voorkomt. Deze genetische overeenkomst vormt voor de Russische verenigingen, die de Kurilian Bobtail erkennen, geen probleem maar de gemeenschappelijke mutatie die zijn bobtail veroorzaakt zou een hinderpaal kunnen zijn voor de acceptatie van het ras in Europa.

Dit ras en zijn thuisland zijn beide van onbestemde eigenaar. Het eigendom van de groep Koerilen-eilanden, die van het meest oosterse puntje  van Rusland naar de top van het Japanse Hokkaido Eiland lopen, wordt door beide naties betwist.

De Kurilian Bobtail verschilt qua type enorm van de Japanse Bobtail, hoewel hij dezelfde soort staart heeft. Zijn vacht is vanwege de strenge winters in het noorden, langer en dikker dan die van zijn zuidelijk familielid en hij is steviger gebouwd. Er zijn betrekkelijk weinig kleuren erkend. Het is een vriendelijk ras, dat wel prijs stelt op zijn onafhankelijkheid.