Korat

  
Ontstaan voor:1700
Gewicht:2,5 – 4,5 kg
Kleur:Blauwgrijs, zilvergrijs, groene ogen
HuidKort haar
Aard:Levendig, gevoelig, aanhankelijk

De Korat is een soepele, elegante kat. Het lichaam is korter dan bij de overige oosterlingen, de rug is enigszins gewelfd (hij is cobby, enigszins gedrongen). Van voren gezien is de kop hartvormig. Een pinch, of te weinig breedte tussen de ogen, zouden de zachte, hartvormige lijn verstoren, en zijn dus ongewenst.

De neus moet goed geproportioneerd zijn met een lichte stop en een lichte welving boven de neusspiegel (als bij een leeuw). Weinig wang, een ronde kin en grote oren, die breed zijn aan de basis en hoog op het hoofd staan, verhogen de vrouwelijke indruk die de kat over het geheel genomen maakt.

De neusspiegel en de lippen zijn donkergrijsblauw tot lavendel, evenals de teenkussentjes. De vacht is kort tot middellang, fijn en glad aanliggend. De kleur is zilverig grijsblauw, gelijkmatig van tint. Geen strepen of schaduwing. Hoe korter de vacht, des te intenser straalt het zilver van de haarpunten.

De zilverkleur moet bij voorkeur over het hele lichaam liggen. Een zilverzweem alleen op de kop, de poten en de voeten is ongewenst. Het levendige, gracieuze beeld van deze kat wordt nog versterkt door de zeer grote, wijd geopende, stralend groene ogen; een barnsteenkleur wordt ook geaccepteerd. Pas met één tot anderhalf jaar ligt de oogkleur vast. Jonge dieren hebben soms nog ghostmarking in de vacht. De eerste Korat katten kwamen in 1959/60 de VS binnen. In 1966 werden ze door de CFA als ras erkend.  

De in 1965 opgerichte Korat Cat Fanciers Association waakt er met strenge voorschriften over dat stambomen slechts worden afgegeven voor nakomelingen van de veertig oorspronkelijk uit Thailand geïmporteerde fokkatten. Een Korat weet iedereen te betoveren met zijn levendige en tegelijkertijd gevoelige aard. Tegenover zijn vertrouwde huisgenoten stelt hij zich open en aanhankelijk op. Tegenover vreemden toont hij zich gereserveerd.

Hij hecht zich sterk aan zijn mensen en wil alle aandacht voor zich alleen. Het is absoluut geen geschikte kat om in een beperkte ruimte te houden. Moet hij met katten van andere rassen samen zijn, dan wordt hij al snel een buitenstaander en zal hij psychisch verkommeren. Korats zijn zonder meer aanhankelijke katten met een bijzonder eigen karakter. Ze zijn erg gesteld op de mensen in hun omgeving en ze hebben veel aandacht nodig om zich prettig te voelen.

Over het algemeen gaat de omgang met andere katten goed, maar sommige Korats kunnen jaloers worden als de aandacht van de gezinsleden ook naar andere dieren uitgaat. Katten van dit ras zijn uiterst intelligent, u kunt ze vrij eenvoudig leren apporteren en ze kunnen prima wennen aan het lopen aan een tuigje.

Korats hebben een heel melodieus stemgeluid en zijn bijzonder spraakzaam. Deze katten zijn levendig, actief en dol op klimmen en spelen. De korte vacht van de Korat is met een minimum aan inspanningen in goede conditie te houden. Wanneer u de kat ongeveer één keer per week borstelt met een zachte varkensharen borstel, is dit in de regel voldoende.

In de ruiperiode kan een rubberen borsteltje een handig hulpmiddel blijken om de losse haren op een snelle en doeltreffende manier uit de vacht te halen. Knip geregeld de scherpe nagelpunten met een nageltang en maak de oren schoon met een speciale oorcleaner.