Japanse Bobtail

  
Ontstaan circa in:700
Gewicht:2,5 – 4  kg
Kleur:Alle kleuren
HuidHalflang, zacht en zijdeachtig.
Aard:Intelligent en levendig

Oude geschriften en tekeningen leren ons dat er al langer dan duizend jaar geleden katten met een afwijkende staartlengte voorkwamen in China. Het ligt voor de hand dat de Chinese katten de voorouders zijn van de Japanse Bobtail..

Ofschoon de Japanners al eeuwenlang kortharige huiskatten hielden met korte stompstaarten en zelfs knikstaarten, heeft het nog lang geduurd voordat deze katten door kattenliefhebbers elders ontdekt werden. De eerste Japanse Bobtails zijn in 1968 naar de Verenigde-Staten gebracht, en op dit moment is het ras vooral populair onder Amerikaanse en Japanse kattenliefhebbers.

In de rest van de wereld zijn deze bijzonder mooie en intelligente katten vrijwel onbekend en worden ze maar zelden op kattenshows uitgebracht. Japanse Bobtails hebben een uitgesproken actief, extrovert en vrolijk karakter.

Omdat ze zo nieuwsgierig zijn, ontgaat deze katten maar weinig en mede door hun intelligentie kunt u ze allerlei kunstjes leren, zoals het apporteren van propjes papier. Katten van dit ras gaan prima om met andere katten, maar ook met honden.

Japanse Bobtails hebben hun naam te danken aan de verkorte staart, die ongeveer 5 tot 8 centimeter lang is en recht kan zijn, maar ook gebogen of geknikt.

Het lichaam is gespierd, lang en slank, evenals de poten. De vorm van de voeten is ovaal. De wigvormige kop heeft hoge jukbeenderen en grote ovale ogen. De grote oren staan rechtop en zijn noch te hoog noch te laag aangezet, maar ongeveer op de hoeken van het hoofd. De vacht ligt enigszins vlak tegen het lichaam aan, een ondervacht is vrijwel afwezig. De textuur van het haar is zacht en zijdeachtig.

Opvallend is ook dat Japanse Bobtails niet veel verharen. Er is zowel een halflangharige als een kortharige variant. Alle vachtkleuren zijn toegestaan, maar de geliefdste katten zijn de overwegend witte met een paar zwarte en rode, duidelijk afgetekende, intensief gekleurde vlekken, dit zijn de zogenaamde mi-ke’s. Japanse Bobtails met deze vachtkleuren worden in Japan als gelukbrengers gezien.