Heilige Birmaan

Birmanen

  
Ontstaan in:Onbekend
Gewicht:4,5 – 8 kg
Kleur:Bruin, chocolade, sering, caramel, zwart
HuidHalf-langhaar
Aard:Intelligent, lief en aanhankelijk

Over het algemeen zijn Birmanen of Heilige Birmanen zachtaardig, rustig, bescheiden en verdraagzaam. Ze zijn echter wel op hun rust gesteld en u moet ze hoe dan ook de mogelijkheid bieden zich zo nu en dan terug te trekken. In een drukke omgeving zijn ze dan ook minder goed op hun plaats, ze zouden uit hun evenwicht kunnen geraken.

Heilige Birmanen houden van gezelligheid en hebben tamelijk veel aandacht en contact met huisgenoten nodig om zich prettig te voelen. Sommige Heilige Birmanen hebben wel eens de neiging zich tot een eenpersoonskat te ontwikkelen, waarbij ze een bepaald persoon binnen het gezin uitkiezen met wie ze een hechte vriendschapsband aangaan. De omgang met andere katten verloopt meestal zonder problemen.

De Heilige Birmaan kan ook prima samenleven met honden, mits die hen niet najagen, want daar ziet hij de humor niet van in. Heilige Birmanen staan erom bekend dat ze soms kieskeurige eters zijn, maar dat heeft wellicht vooral te maken met het feit dat veel bezitters deze katten graag verwennen, het is beslist geen rastypische eigenschap.

Katten van dit ras zijn doorgaans niet luidruchtig en proberen hun bedoelingen vooral aan u kenbaar te maken door kopjes te geven en oogcontact te zoeken. Ondanks hun rustige natuur zullen de meesten op zijn tijd graag spelen en ravotten, maar het is niet zo dat ze uw hele woning als speelplaats beschouwen.

De zachte, halflangharige maar zeer dichte vacht van de Heilige Birmaan heeft vrij weinig verzorging nodig. De textuur zorgt ervoor dat de vacht zelden klitten vertoont.

Over het algemeen kunt u met een wekelijkse borstelbeurt de vacht van een Heilige Birmaan goed in conditie houden. Kam hem in geen geval met een metalen kam, aangezien u hiermee de ondervacht kunt beschadigen.

Een stevige, haren borstel is in de regel een betere keuze. Wanneer u met de Birmaan wilt gaan showen, heeft de verzorging wat meer voeten in aarde, omdat er op shows erg gelet wordt op de kwaliteit van de vacht.

Sommige mensen wassen de kat een of twee dagen voor de tentoon-stellingsdag, maar dit wordt door doorgewinterde exposanten afgeraden.

Door de wasbeurt heeft de vacht op de dag zelf nog te weinig stevigheid. Daarom wordt het aanbevolen om de Birmaan zo’n vijf dagen voor een show te wassen.

Daarna kunt u de vacht nog regelmatig poederen, net zoals die van rassen als de Turkse Angora en de Maine Coon. Oorpluimen worden op shows niet op prijs gesteld, dus knipt u deze voorzichtig af, natuurlijk zorgt u er ook voor dat de gehoorgang schoon is. Scherpe nagelpunten kunt u het beste met een goede, sterke nageltang afknippen.

Het is met name aan de Franse liefhebbers te danken dat het ras in Europa, en later ook in Amerika, geïntroduceerd werd. Dat Frankrijk een belangrijke rol heeft gespeeld in de verspreiding van de Heilige Birmaan is te bewijzen, aangezien de stambomen van alle Heilige Birmanen uiteindelijk terugleiden tot in Frankrijk.

Critici stellen dat de Fransen door gebruik van verschillende kattenrassen zelf de Heilige Birmaan gecreëerd hebben en er een interessant verhaal omheen hebben gesponnen om de vraag ernaar te vergroten. Het staat wel vast dat in het begin van de fokkerij in Frankrijk huiskatten met witte sokken, Siamezen en colourpoint Perzen zijn gebruikt.