De kat als gezelschapsdier

Oorspronkelijk werden katten thuis en op het werk gebruikt om ongedierte te bestrijding, waar ze uiterst effectief in bleken. Hij heeft het aan zijn vertederende persoonlijkheid te danken dat hij nog bij ons is nu er andere manieren zijn om knaagdieren te bestrijden. De huiskat heeft vele rollen vervuld, zowel in het werk als bij het spel, van vogelaar bei de Egyptenaren en muizenvangen op schepen tot officiële vertrouweling. In Noord-Amerika en vele delen van Europa is de kat het meest populaire huisdier, niet alleen vanwege zijn jachttalenten, maar meer nog omdat hij uitstekend gezelschap is.

Beroemde kattenliefhebbers 

Een kat is de ideale vertrouweling, reden wellicht waarom zoveel wereldleiders, vooral Amerikaanse presidenten, er een hielden. Abraham Lincoln nam drie verfomfaaide katten uit de burgeroorlog mee naar Washington. Slippers, een kat van president Roosevelt was vaak aanwezig bij feestelijke diners in het Witte Huis. President Clinton gebood fotografen ‘first cat’ Sochs met rust te laten. In de officiële woning van de Britse premier, Downingstreet 10, hebben een reeks katten gewoond. Sir Winston Churchill stond bekend als de kattenliefhebber en zijn laatste, Jock, werd genoemd in de laatste wil van zijn beroemde eigenaar. 

Het gezelschap beroemde kattenliefhebbers telt nog vele anderen, van leden van koninklijke families tot regilieuze leiders, schrijvers, dichters en kunstenaars. Toen een journalist aan de Zwitserse beeldhouwer Alberto Giacometti vroeg welk kunstwerk uit zijn collectie hij uit een brand zou redden, antwoordde hij: Dat hangt ervan af wat zich in mijn huis bevindt. Als er een kat was en al mijn werk, zou ik de kat redden. Het leven van een kat is meer waard dan kunst. Dit soort opmerkingen van invloedrijke mensen promoten het imago van de kat.

Charles Lindbergh met zijn kat Patsy

Een goede invloed

De laatste jaren zijn onze relaties met katten wetenschappelijk onderzocht. Een Australisch onderzoek heeft bevestigd dat katteneigenaars minder vaak een bezoek aan de dokter brengen dan mensen zonder kat. In de Verenigde Staten zijn er minder katteneigenaren aan een hartaanval overleden dan mensen in gelijke omstandigheden die geen kat hadden. Wat nog moet blijken is of de verbeterde levensomstandigheden te danken zijn aan het bezit van een kat, of dat het bezit van een kat slechts uiting is van een goed leven.