Exotic Shorthair

  
Ontstaan circa in:1960
Gewicht:3 – 6,5 kg
Kleur:Chocolate, créme, lilac, rood, blauw, schildpad (tortie), schildpad met wit, tabby, wit, golden, shaded silver, smoke.
HuidKort haar, dik pluizig.
Aard:Lief en nieuwsgierig.

De Exotic Shorthair is een Pers met korte vacht. Een gedrongen kat van gemiddelde grootte op lage benen en dikke, ronde voeten. Een rechte rug en brede schouders zijn gewenst, De vacht is dicht ingeplant en fluwelig, langer dan die van de andere korthaarkatten, maar niet neigend naar semi-langhaar. Men krijgt gauw de indruk dat de vacht van deze katten recht overeind staat.

De schedel moet breed en rond zijn, met volle wangen en een stevige kin. De neus is kort, stomp en breed met een stop. De kleine, wijd uit elkaar geplaatste oren mogen de ronde contouren van de kop niet verstoren. Grote, ronde ogen. Lichaams- en oogkleur moeten met elkaar overeenkomen. Alle kleurslagen van de Perzen zijn geaccepteerd. Bij de Exotic Shorthair is er met recht sprake van een scheiding der geesten.

Het overfokte type van de Pers wordt hier ook nog eens in een kortharige variant gemanifesteerd. Ten koste van het dier: te korte traanbuizen en een foute gebitstand zijn noodgedwongen het gevolg, wil aan deze standaard beantwoord kunnen worden. De dichte, zachte vacht heeft veel meer verzorging nodig dan die van de andere korthaarkatten.

De naam Exotic Shorthair komt uit de Verenigde Staten. Als tegenpool van de Brits Korthaar, die voor de fokkers uit de Verenigde Staten te veel overeenkomst vertoonde met hun eigen American Shorthair.

Het karakter van de Exotic Shorthair is rustig en onafhankelijk.
Ze kunnen prima overweg met andere katten en honden. En ook met kinderen kunnen ze het prima vinden.
Door hun geweldige aanpassingsvermogen voelen ze zich prima thuis in een druk gezin, wordt het te druk dan zoeken ze een rustige plaats.
De Exotic Shorthair is niet nadrukkelijk aanwezig. Maar ze stellen uw gezelschap wel op prijs.

Exotics zijn rustige, gezeglijke dieren met een evenwichtig karakter, in grote lijnen is hun karakter gelijk aan dat van de Pers. Ze hebben een zacht, prettig stemgeluid, dat ze overigens maar weinig laten horen.

Exotics kunnen het doorgaans goed vinden met andere katten, maar ook de omgang met honden verloopt over het algemeen probleemloos. Met kinderen kunnen ze prima opschieten.

Exotics hebben een groot aanpassingsvermogen en voelen zich ook uitstekend op hun plaats in wat drukkere gezinnen, als het al te druk wordt zoeken ze zelf wel een rustig plaatsje in huis op. Katten van dit ras zijn nooit zo nadrukkelijk aanwezig, ze gaan over het algemeen hun eigen gangetje, maar stellen uw gezelschap en knuffels wel zeer op prijs. De Exotic Shorthair heeft stralende ogen met een volle uitdrukking.

De vacht van de Exotic is met een minimum aan verzorging in goede conditie te houden. Normaal gesproken kunt u eens per week de vacht met een zachte, varkensharen borstel borstelen en daarna met een grove kam doorkammen.

Ga hierbij voorzichtig te werk, om te voorkomen dat de vacht beschadigt. Wanneer de kat erg verhaart, kunt u de vacht borstelen met een rubberen borsteltje. Hiermee verwijdert u eenvoudig en snel alle loszittende haren, maar doe dit met beleid, aangezien u hiermee ook de gezonde, nieuwe haren mee uit de vacht kunt trekken.