Europees Korthaar

  
Ontstaan circa in:1982
Gewicht:3,5 – 7 kg
Kleur:Alle kleuren
HuidKortharig, dicht, glad, een ondervacht, glanzend, voelt zacht aan.
Aard:Intelligent en terughoudend

De Europees Korthaar wordt op de kattententoonstellingen nog weinig aangetroffen. Het fokken is een moeizame en helaas deprimerende aangelegenheid, aangezien het niet eenvoudig is de kittens goed onder te brengen.

Een zwarte of schildpad Europees Korthaar wordt nu eenmaal niet als raskat gezien, en als huiskat heeft hij minder kans een liefdevol tehuis te vinden. De fokkers hebben zichzelf echter ook wel wat te verwijten. Ook hun misstappen betitelen ze royaal als ‘Europees Korthaar’, terwijl het gaat om bastaards en hybriden die totaal niet aan de standaard voldoen.

Het aantrekkelijke van de Europees Korthaar schuilt hierin, dat hij helemaal het karakter en het temperament van onze robuuste, vriendelijke en opgewekte huiskat heeft, terwijl hij ook de aantrekkelijke kleurslagen van de Pers en diens prachtige, stralende ogen in zich verenigt.

Om met een dier van onbekende herkomst een kattenhiërarchie op te bouwen, is ook bij de Europees Korthaar uiterst ingewikkeld, want hoogstens op een afgelegen boerderij, waar zich een vaste kattenfamilie jaren achtereen ongestoord heeft kunnen voortplanten, zou het mogelijk kunnen zijn dat de kleuren wit, blauw, rood, crème en schildpad zich ongestoord ontwikkelden. Natuurlijk laat de oogkleur nog het meest te wensen over, maar vaak ook de lichaamsbouw.

De Europees Korthaar komt in alle punten overeen met de normale Europese huiskat, zoals die zich de laatste eeuwen in onze klimaatzone ontwikkeld heeft. De standaard gaat ervan uit dat de ideale Europees Korthaar vrij is van genetische invloeden van andere rassen. Men moet zich vooral zorgvuldig bezighouden met het behoud van het robuuste, soepele type.

Wat de lichaamsbouw betreft, mag de Europees Korthaar niet afwijken van de natuurlijke anatomie van de Europese huiskat,

De Europees Korthaar is een middelgrote, krachtige, gespierde kat. Het lichaam mag niet gedrongen (cobby) zijn. Hij heeft een ronde, goedontwikkelde borstkas en sterke, stevige poten die gelijkmatig smaller worden en eindigen in vaste, ronde voeten.

De staart van gemiddelde lengte loopt, iets dunner wordend, uit in een rond einde. Een Europees Korthaar heeft een tamelijk grote kop. Het gezicht maakt een ronde indruk, maar is toch iets langer dan breed. Voorhoofd en schedel zijn rond.

Hij heeft goedontwikkelde wangen en een markante kin. De neus is recht, de aanzet bij het voorhoofd moet duidelijk te herkennen zijn. De hals is van gemiddelde lengte en de nek gespierd. De oren van gemiddelde afmeting hebben licht geronde punten, waarop haarpluimpjes aanwezig kunnen zijn.

De ogen zijn rond, open en enigszins schuin ingezet. Ze moeten een zuivere, stralende kleur hebben. Het groen, geel, koper of blauw van de ogen moet harmoniëren met de vachtkleur. Een Europees Korthaar moet steeds uitmuntend verzorgd en schoon gepresenteerd worden. De kleurslagen en het nachtpatroon waarin de Europees Korthaar gefokt wordt, zijn identiek aan de kleurslagen en het vachtpatroon van de Brits Korthaar.

Men moet zich steeds realiseren dat het bij de Europees Korthaar om een ‘haantje-devoorste’ gaat, een actieve, levendige kat. Alle vier temperamenten zijn in hem op wonderbaarlijke wijze vertegenwoordigd.

De poezen zijn meestal uitstekende moeders. Het zijn verrukkelijke familiekatten, vriendelijk voor iedereen, maar het liefst hebben ze één bepaald mens voor zich alleen.