Devon Rex

  
Ontstaan circa in:1960
Gewicht:2,5 – 4 kg
Kleur:Alle kleuren
HuidKortharig, fijn, golvend, geen ondervacht, glanzend, voelt zacht aan.
Aard:Leuke clowns
De Devon Rex zag het levenslicht in 1960. Beryl Cox uit Buckfastleigh, Devon, Engeland, bezat een Korthaar Schildpad met Wit poes, die in haar nest een kitten met gekrulde vacht had. Zij herinnerde zich te hebben gehoord van een bijzonder grote kater die dichtbij in een oude tinmijn huisde. In de buurt kende men deze kater wel, want zijn vacht bestond uit talrijke stijve, platte golven.

Mevrouw Cox nam contact op met de initiatiefneemster van het Cornish Rex fokprogramma. Met behulp van Kirlee -zo werd het gekrulde kitten genoemd- moest er een nieuwe Cornish Rex lijn worden opgebouwd. Kirlee was een uitgesproken slimme, intelligente kater. Hij kreeg meerdere Cornish Rex poezen ter dekking. Maar tot verrassing van de fokkers waren alle kinderen uit deze combinatie zonder uitzondering gladharig.

Kirlees gekrulde vacht was genotypisch verschillend. Tegelijkertijd was deze vacht, net als bij de Cornish Rex, slechts recessief vererfbaar. De Devon lijn kon dus slechts door moeizaam terugkruisen worden opgebouwd.

Kirlee was de eerste molskleurige Devon Rex, en opvallend aan hem was niet alleen zijn gegolfde vacht, maar ook dat zijn hele lichaamsbouw aanzienlijk afweek van die van zijn huiskatverwanten en van de bij hem gebrachte Cornish Rex bruiden. Kirlees kop leek bijvoorbeeld meer op die van een Burmees. En zo werd voor de Devon Rex, voor wat zijn verschijningsvorm betreft, een volledig nieuwe standaard ontwikkeld.

Het lichaam van een Devon Rex is slank, middelgroot, verrassend stevig en gespierd. De benen zijn lang, slank en bij de aanzet aan het lichaam licht gebogen. De voeten zijn klein en ovaal. Hij heeft een brede borst en een slanke, lange hals. De kop is kort, driehoeksvormig, met opvallend uitstekende konen. Geprononceerde wangen, een korte snuit en de voor de Devon typische ‘shisker break’ kenmerken het gezicht van de kat.

Het voorhoofd welft zich in een platte schedel. De kleine neus heeft een geprononceerde stop. De oren van een Devon zijn zeer groot, zeer laag geplaatst en zeer breed aan de basis, rond op de toppen, goed bedekt met fijn haar. Sommige Devons hebben aan de achterkant van de oorbasis een behaarde huidplooi (ear muffle).

De Devon Rex is een intelligente kat met een zachtaardig, aanhankelijk karakter. Hij is zeer op mensen gericht en kan er moeilijk tegen om alleen te zijn. Het liefste heeft hij de hele dag mensen om zich heen, het is dan ook niet verstandig om een Devon Rex zijn dagen in een buitenren te laten slijten.

Het dier zou wegkwijnen en ziek worden van eenzaamheid. Katten van dit ras zijn erg nieuwsgierig en willen graag overal bij betrokken worden. Uw dagelijkse boodschappen worden uitvoerig geïnspecteerd en met uw visite worden ze al snel vertrouwelijk. Omdat ze zo intelligent zijn en zo gericht op hun verzorgers kunnen deze katten allerlei kunstjes leren, zoals het apporteren van propjes papier en het lopen aan een tuigje.

Devon Rexen zijn tot op hoge leeftijd erg beweeglijk en speels. Ze springen en klimmen graag en maken daarbij graag gebruik van uw meubilair, een krab- en klimpaal met verschillende niveaus is dan ook geen overbodige luxe. Devon Rexen gaan gewoonlijk erg goed om met andere katten, maar ook met honden kunnen de meesten het prima vinden. De omgang met kinderen is eveneens uitstekend.

Ruzie maken ligt niet in hun aard. Omdat ze amper verharen, zijn ze voor veel mensen ideale huisdieren. De vacht van de Devon Rex voelt wat harder aan dan die van de German Rex en Cornish Rex, omdat de Devon Rex dekharen heeft.