Cymric

  
Ontstaan circa in:1960
Gewicht:3,5 – 5,5 kg
Kleur:Alle kleuren.
HuidHalf-langharig, dik, wollig, dchte ondervacht, glanzend, voelt zacht aan.
Aard:Vriendelijk
gelijkmatig

Het karakter van de Cymric is hetzelfde als dat van de Manx. Ook Cymrics zijn vriendelijke, aanhankelijke en uiterst evenwichtige dieren die altijd een bepaalde rust uit lijken te stralen.Ze zijn doorgaans erg vertrouwelijk en kunnen het erg goed vinden met andere katten, maar ook de omgang met honden geeft zelden problemen. U kunt Cymrics leren om propjes papier te apporteren en ze laten wennen aan een tuigje.

Ondanks hun stabiele en rustige aard zijn Cymrics bijzonder speelse dieren, over het algemeen blijven ze dit tot op hoge leeftijd. Met kinderen kunnen ze het prima vinden en als ze het welletjes vinden, trekken ze zich eerder op een rustig plekje terug dan dat ze hun nagels uit zullen slaan.

Ofschoon ze de staart missen waarvan algemeen wordt aangenomen dat de kat die nodig heeft om ermee te sturen, kunnen ze opvallend goed klimmen en klauteren. Cymrics zijn zonder meer gezonde katten die met een goede verzorging een hoge leeftijd kunnen bereiken.

Manxkatten komen al eeuwenlang voor op het Isle of Man, dat vlak bij Engeland in de lerse Zee ligt. Hoe de staartloze katten daar zijn terechtgekomen, is niet helemaal duidelijk, maar de meest voor de hand liggende verklaring is dat de eerste Manxkatten zijn ontstaan ten gevolge van een mutatie.

Aan het einde van de 19e eeuw begonnen kattenliefhebbers uit andere delen van de wereld belangstelling voor de Manx te krijgen en op kattenten-toonstellingen in de Verenigde Staten en op het Europese vasteland werden omstreeks 1890 al Manxkatten uitgebracht.

De halflangharige Manx stond toen nog niet zo in de schijnwerpers, het was de liefhebbers en fokkers alleen te doen om de kortharige Manx, hoewel er op het Isle of Man altijd al langharen voorkwamen en er in het begin ook langharige kittens geëxporteerd zijn.

Er werden zo nu en dan wel spontaan halflang harige kittens uit twee kortharigc Manxkatten geboren, maar deze werden destijds als minder esthetisch bijverschijnsel van de serieuze Manxfokkerij gezien. Desondanks kwamen er steeds meer liefhebbers die het uiterlijk van de halflangharige Manxen konden waarderen.

Deze katten kregen uiteindelijk ook een aparte rasnaam, Cymric, dat in het Welsh’ komend uit Wales’ betekent. Cymrics worden behalve onderling ook met Manxen gekruist, omdat ze ondanks de verschillende rasnaam tot eenzelfde ras behoren.

De halflangharige vacht van de Cymric heeft weinig neiging tot klitten en daarom is het voldoende om de kat regelmatig met een zachte varkensharen borstel te borstelen en de vacht daarna lichtjes door te kammen met een grove kam.