Cornish Rex

  
Ontstaan circa in:1950
Gewicht:2,5 -4,5 kg
Kleur:alle kleuren
Huidkortharig, fijn, golvend, weinig ondervacht, voelt zacht aan.
Aard:Ondernemend,
acrobaat
In 1950 lag er, tot grote verrassing van de Engelse fokster mevrouw Ennismore, in een van haar korthaarnesten een kitten met een uitzonderlijke vacht. Bij deze kleine kater met de gekrulde pels ontbraken de dekharen van een normale kattevacht.

Hij had korte, gegolfde rudimenten van baardhaar (curly whiskers). Deze Kalibunker is de stamvader van alle Cornish Rex katten. Om deze spontane mutatie der genen vast te leggen, werd Kalibunker teruggezet op zijn moeder. Met succes, want er lagen twee gekrulde katten in het nest. Een van de zonen van Kalibunker was dubbel eigenaardig: Poldhu was een blauwe schildpadkater!

Om de Cornish Rex lijn verder uit te breiden en vooral de aanvankelijk zeer gebrekkige vachtkwaliteit – een paar van de dieren hadden kale plekken – te verbeteren, paarde men gericht met Britse kortharen en Burmezen.

Het bijzondere gen dat voor de aanliggende, gekrulde vacht van de Cornish Rex verantwoordelijk is, wordt aangeduid als het Rex gen 1. Ook de German Rex vererft het gen 1. Beide Rex varianten zijn echter qua voorkomen zo verschillend, dat ze niet met elkaar gekruist zouden moeten worden.

De vacht van de Cornish Rex is dik, zacht, bijna plucheachtig; de bovenvacht ontbreekt geheel. De fijne, korte haren zijn gekruld en gegolfd. Vooral de rug moet er uitzien of hij zojuist gewatergolfd werd.

De Cornish Rex is een slanke, middelgrote kat. Het stevige lichaam staat op slanke, hoge poten met kleine, ovale voeten. De matig grote, driehoeksvormige kop heeft een krachtige kin en een platte schedel. Hij heeft een recht profiel vanaf het voorhoofd tot de punt van de neus. Snorharen en oogwimpers zijn goed gekruld. De oren staan hoog op het hoofd en zijn breed aan de basis, enigszins rond aan de top en goed bedekt met fijn haar.

De ogen zijn middelgroot, amandelvormig; de iris heeft een heldere kleur. De kleur der ogen, neusspiegel en teenkussens moeten steeds in overeenstemming zijn met de desbetreffende lichaamskleur.

De bijna oosterse bouw wordt gecompleteerd door een lange dunne staart, die dicht bezet is met krulletjes als van persianerbont.

Deze gezellige, aanhankelijke katten zijn dol op aandacht en vertoeven graag in de buurt van mensen. Ze kunnen er niet goed tegen om hele dagen alleen te zijn, dus als u wat vaker van huis bent, kunt u beter twee exemplaren aanschaffen.

Katten van dit ras gaan uitstekend om met andere katten, en ook de omgang met honden geeft zelden tot nooit problemen. Cornish Rexen hebben een evenwichtig en zachtaardig karakter en hun nagels slaan ze maar zelden uit, mede daarom zijn ze goede speelkameraadjes voor kinderen.

Nieuwsgierig als ze zijn zullen ze met iedere bezoeker uitgebreid kennismaken: ze zijn al snel vriendelijk als ze merken dat de visite van katten houdt.

De combinatie van intelligentie, aanhankelijkheid en nieuwsgierigheid maakt de Cornish Rex tot een kat die u allerlei kunstjes kunt leren, zoals het apporteren van propjes papier en het lopen aan een tuigje. De Cornish Rex heeft een gematigd temperament: hij is minder beweeglijk en speels dan een Devon Rex, maar klimt en speelt graag.

Een krab- en klimpaal en wat speeltjes zijn dan ook niet overbodig. Deze kat heeft er over het algemeen geen problemen mee om steeds binnenshuis te zijn.