Chartreux  

Karthuizer

  
Ontstaan:Voor de 18e eeuw
Gewicht:3 – 7,5 kg
Kleur:Blauw, bleek blauwgrijs, dieper blauwgrijs
HuidDubbele vacht, zacht, glanzend, wollige ondervacht
Aard:Rustig, oplettend

De Karthuizer wordt vanwege zijn Franse afstamming ook wel Chartreux genoemd. Het is een uitstekend huisdier, levendig, intelligent en opgeruimd. Hij eet veel en neigt dan ook tot een behoorlijke omvang. De nieuwe standaard beschrijft de Karthuizer als een middelgrote, massieve, gespierde, zwaargebouwde kat. Hij heeft een brede borst en staat niet te hoog op de stevige benen. De voeten zijn rond en krachtig.

De kop is breed aan de basis en hij heeft geprononceerde wangen, zonder pinch. De neus is breed en recht. De oren zijn middelgroot, hoog, maar niet recht op de ronde schedel geplaatst. Ze staan iets schuin naar voren, hetgeen de indruk wekt dat de kat aandachtig luistert. De grote ogen zijn rond en levendig, zo zuiver mogelijk koperkleurig of donkeroranje, zonder een spoor van groen.

De vacht is zacht, glanzend en dicht. Hij ligt niet aan en lijkt op die van de visotter, d.w.z. de vacht is ‘dubbel’ en wollig. Alle tinten blauw zijn toegestaan, lichtblauw geniet de voorkeur. Boven- en ondervacht moeten dezelfde kleur hebben. Witte haren, strepen, ticking, bruine of rode nuances zijn ongewenst. Jonge Karthuizers behouden relatief lang een zogenaamde ‘ghostmarking’ in de vacht, ook de oogkleur stabiliseert zich pas op latere leeftijd.

De staart moet in goede verhouding tot het lichaam staan en aan het einde iets afgerond zijn. De neusspiegel en teenkussentjes zijn blauwgrijs. In grote lijnen komt het karakter van de Karthuizer overeen met het karakter van de Britse Korthaar. De Karthuizer is een vriendelijke, goedgehumeurde kat met een evenwichtig en rustig karakter.

Hij kan het goed vinden met soortgenoten, maar ook de omgang met honden geeft weinig problemen. Katten van dit ras zijn prima speelkameraadjes voor kinderen, omdat ze zelden hun nagels zullen uitslaan als iets ze niet bevalt, ze zoeken eerder uit eigen beweging een rustig plekje op.

U hoeft echt niet de hele dag thuis te zijn als u een Karthuizer als huisdier hebt, maar het is ten opzichte van de kat niet eerlijk als hij alle dagen in eenzaamheid moet slijten. Overweeg twee dieren aan te schaffen als u weinig thuis bent. Karthuizer’s spelen en klimmen graag, maar zijn niet zo uitgesproken actief als sommige andere kortharige rassen. Hun zachte, bijna bescheiden stemgeluid zullen ze slechts zelden gebruiken.