Burmees

  
Ontstaan circa  in:1930
Gewicht:3,5 – 6,5 kg
Kleur:blauw, bruin, chocolate, crème , lilac, rood
HuidKort haar
Aard:Vriendelijk,
ontspannen

De Burmees heeft een opvallend lief en aanhankelijk aard. Burmezen houden van gezelschap en zijn daarbij ook nog eens ontzettend nieuwsgierig. Deze twee eigenschappen en het feit dat de meeste Burmezen vrij rustig van aard zijn, maken de Burmees tot een gezellige huisgenoot die graag bij u in de buurt is.

De meeste Burmezen lopen hun huisgenoten de hele dag na en liggen het liefst gezellig op schoot of bovenop de krant die u aan het lezen bent. Contact met mensen is voor deze katten dan ook heel belangrijk. U kunt de Burmees niets ergers aandoen dan hem in een aparte ruimte te houden. Mensen die veel van huis zijn, kunnen beter geen Burmees aanschaffen.

Bijna alle Burmezen hebben een sociale instelling. Moederpoezen willen nog wel eens samen een nestje kittens grootbrengen en gevechten tussen Burmezen komen weinig voor. De omgang met honden is over het algemeen erg goed, en omdat deze katten zo rustig en evenwichtig zijn en niet snel ergens van onder de indruk raken, zijn ze ook prima speelkameraadjes voor kinderen. Burmezen hebben een zacht, aangenaam stemgeluid en zijn verre van luidruchtig.

Mocht u nu het idee krijgen dat de Burmees de hele dag spinnend naast u op de bank naar u zal liggen te kijken, dan is dit slechts gedeeltelijk waar. Het bijzondere van Burmezen is namelijk dat ze terwijl ze een vorm van innerlijke rust en harmonie uitstralen, tevens actief en speels zijn tot op hoge leeftijd. Burmezen spelen graag en zelfs gecastreerde katers en poezen verliezen deze eigenschap niet.

Daarnaast staan ze bekend om hun intelligentie en slimheid, en kunnen ze behoorlijk eigenwijs en koppig zijn. De kop van de Burmees is lichtelijk rond, goed breed tussen de oren met volle wangen die in een korte, stompe driehoek uitlopen. De brede kaken en stevige kin laten het silhouet goed uitkomen. Ingevallen wangen (pinch) zijn een grote fout.

De oren zijn middelgroot, wijd uit elkaar geplaatst, breed aan de basis, terwijl de toppen lichtelijk zijn afgerond. De buitenkant van de oren volgt de lijn van de bovenkant van het gezicht. Bij volwassen katers is dit ideaal niet altijd te bereiken, omdat zij dikwijls stevige wangen hebben. Van terzijde gezien neigen de oren lichtelijk naar voren.

De neus heeft een duidelijke inkeping (break) aan de basis. De ogen van de Burmees zijn wijd uit elkaar geplaatst. De bovenste lijn van het oog loopt schuin naar de neus, op oosterse wijze, het onderste ooglid blijft rond.

De ogen kunnen alle tinten geel tot barnsteenkleurig vertonen. Bij voorkeur levendig en stralend goudgeel.