Brits Korthaar

  
Ontstaan circa  in:1800
Gewicht:4 -8 kg
Kleur:blauw, bicolour, chocolate, colourpoint, créme, lilac, schildpad met wit, tabby, tipped, wit, zwart
HuidKort haar
Aard:Vriendelijk,
ontspannen

De Brits Korthaar is middelgroot tot groot, gespierd, met een brede borst, massieve rug en schouders en een gedrongen lichaam. De poten zijn kort en stevig, de voeten compact en rond. De staart is kort en dik met een rond einde.

De kop is rond en massief met een brede schedel, die op een stevig ontwikkelde, korte en krachtige hals staat. Hij heeft een stevige kin en flink ontwikkelde wangen. De neus is kort, breed en recht (‘recht’ in het kattenjargon betekent ‘zonder stop’).

Een lichte welving bij de neusaanzet is toegestaan. De oren zijn kort en breed, iets rond, en wijd uit elkaar geplaatst. De ogen van de Brits Korthaar zijn groot, goed geopend en rond.
De vacht is kort, dicht en fijn van structuur, zoals ouderwets fluweel. In het ideale geval zijn boven- en ondervacht even lang. Een te lange bovenvacht zou maken dat deze glad ging aanliggen, hetgeen hier niet gewenst is. 

Alle kleuren moeten helder zijn, terwijl de haren tot op de haarwortel zijn doorgekleurd, met uitzondering van de zilver- en de tabbyvarianten.
In het algemeen moet deze kat een pittige, stevige, tevreden indruk maken.

De Brits Korthaar staat bekend om zijn gelijkmatige en aangename humeur. De meeste Britse-Korthaarkatten zijn uiterst verdraagzaam en vriendelijk en ze hebben een groot aanpassingsvermogen.
De kittens zijn tot op een leeftijd van ongeveer een tot twee jaar zo speels als alle andere katten, maar daarna worden de meesten wat minder actief en laten ze hun aanwezigheid in uw huis nooit zo nadrukkelijk blijken, het ligt niet in hun aard om luidruchtig aandacht te vragen.

Britse-Korthaarkatten kunnen zichzelf redelijk goed bezighouden. Soms liggen ze uren ergens te slapen, maar ze houden er ook van om geknuffeld en geaaid te worden, en veel kontact met de huisgenoten stellen ze zeker op prijs.

Ondanks hun zachte karakter vinden Britse-Korthaarkatten niet altijd alles maar best, ze blijven hun eigen karakter behouden en als ze het ergens niet mee eens zijn, zullen ze dat beslist laten merken.

Britse-Korthaarkatten gaan doorgaans goed om met soortgenoten, en de omgang met honden is ook erg goed te noemen. Aangezien ze goedmoedig en stabiel zijn, kunnen de meesten het prima met kinderen vinden.

Een voorwaarde hiervoor is dat ze goed gesocialiseerd zijn, wat inhoudt dat u een kitten eigenlijk alleen op een adres zou moeten aanschaffen waar deze in huiselijke kring is opgegroeid, maar dat geldt in wezen voor alle katten.