Bombay

Blue Ancolia

  
Ontstaan circa  in:1960
Gewicht:2 -5 kg
Kleur:Zwart, wit, bruin
HuidKort haar
Aard:Intelligent, energiek, kalm en vriendelijk

Een Bombay of Blue Ancolia is eigenlijk een variant van de Burmees. Het bruin van de Burmees is genetisch identiek aan het seal van de gemaskerde katten: de Siamees, de Burmees, de Colourpoint.Met gebruikmaking van de American Shorthair probeert men in de Verenigde Staten een zwarte Burmees te fokken. Verschijningsvorm en karakter zijn in hoge mate identiek aan de Burmees.

De Bombay moet van gemiddelde grootte zijn, gespierd, maar geen gedrongen indruk maken. De fijne, korte vacht -met een textuur van satijn- glad aanliggend en met een tere zweem, is lakzwart.

In het mooie, ronde, bolle gezicht (‘en profil’ is een lichte stop waarneembaar) stralen grote, ronde, oranjekleurige ogen. De oren zijn van gemiddelde grootte, staan wijd uit elkaar en zijn alert naar voren gericht.

In grote lijnen is het karakter van de Bombay te vergelijken met dat van de Burmees. Bombays zijn fijne huisgenoten die het goed kunnen vinden met andere katten en met honden.

Ze zijn leuke speelkameraadjes voor kinderen. Bombays zijn doorgaans rustige katten met een gelijkmatig, gezellig karakter. Ze hebben veel behoefte aan gezelschap en aandacht, ze kunnen maar moeilijk langere tijd achtereen alleen zijn. Katten van dit ras zijn zelden luidruchtig. Ze hebben een aangenaam, zacht stemgeluid, dat ze slechts weinig laten boren.

De Bombay vertoont weinig ondervacht en is daarom niet moeilijk te verzorgen. De vacht behoort diep lakzwart te zijn en een sterke glans te vertonen. Om dit effect te bereiken, is het voldoende de kat regelmatig te aaien, en de vacht zo nu en dan voorzichtig met een zeem af te wrijven.