Bengaalse kat

 Egyptische Mau

Ontstaan in: 1983
Gewicht: 5,5 -10 kg
Kleur: Blauw, lila, grijs, wit
Huid Kort haar
Aard: Loving, speels en slim

Aan de wens, de gracieuze, elegante, kleine Egyptische godeskinderen in levende lijve te zien, hebben wij het te danken dat er Abessijnen zijn, maar deze wens bezorgde ons ook de Egyptische Mau. Mau is de roepnaam voor kat.

De fokkers van de Egyptische Mau lieten zich inspireren door oude Papyrusrollen, waarop de zonnegod Ra wordt voorgesteld als een kat met een korte, gevlekte vacht.

In de jaren vijftig kwamen er langs een omweg via de Libanese ambassade in Rome, twee Egyptische katten met deze bijzondere gevlekte vacht naar de Verenigde Staten.

Het begin van de Mau-fok in Engeland was iets prozaïscher, daar was hij een quasi-afvalprodukt van de gecompliceerde fokkerij van tabbypoint Siamezen.

De huidige standaard van de Egyptische Mau beschrijft een elegante kat van gemiddelde kracht en met goed ontwikkelde spieren. De slanke benen -de achterhand mag iets hoger zijn- staan op stevige, smalle, ovale voeten. Benen en lichaam moeten harmonieus in verhouding met elkaar staan en geen overdreven langgerekte indruk maken.

.

De kop heeft de vorm van een enigszins afgeronde driehoek, zonder uitgesproken wangen. Katerwangen worden wel toegestaan. Een pinch (de ongewenste ingeknepen snuit bij Siamezen en oosterlingen) betekent een fout. De Egyptische Mau heeft een rechte neus, slechts ‘en profil’ is er een lichte deuk tussen neus en voorhoofd te zien.

De oren zijn breed aan de basis, van gemiddelde grootte en enigszins afgerond. De haren aan de oren liggen zo glad aan, en zijn zo kort, dat het oor transparant lijkt. De ogen zijn zeer groot, amandelvormig, hebben de Egyptische schuine stand en zijn groen of goudkleurig.

De vacht is van een zachte, zijdeachtige textuur, glanzend en niet zo kort als bij de Siamezen en oosterlingen

De Egyptische Mau is een levendige, actieve kat die niet alleen op jonge leeftijd, maar ook als hij volwassen is graag en veel speelt en ravot.

Voldoende speel en klimgelegenheden in uw huis zijn dan ook noodzakelijk, wilt u het uw Egyptische Mau naar de zin maken.

Katten van dit ras zijn niet alleen speels, maar hebben ook veel aandacht nodig en kunnen er niet goed tegen om lang alleen te zijn. Ze worden graag geaaid en geknuffeld en tonen zich erg aanhalig, ze hebben soms de neiging zich aan één persoon binnen het gezin in het bijzonder te hechten.

Ze zijn beslist geen allemansvrienden en ze stellen zich meestal wat terughoudend op ten opzichte van mensen die zij niet kennen. Het stemgeluid van de Egyptische Mau is over het algemeen zacht en melodieus.

De vacht van de Egyptische Mau is met een minimum aan verzorging in goede conditie te houden. Het is voldoende om de kat eens per week te borstelen met een varkensharen borstel en deze daarna met een fijne kam na te lopen.