Balinees

Javanees

  
Ontstaan circa in:1950
Gewicht:2 – 5 kg
Kleur:Bruin, chocolade, caramel, zwart, paars
HuidHalflang haar
Aard:Aanhankelijk, speels en energiek
  

In het begin van de jaren vijftig waren er enkele Siamezenfokkers die tot hun grote verdriet ‘fuzzy’ (pluizige) kittens in de nesten van hun zuiver doorgefokte Siamezen aantroffen.Deze ongewenste kattekinderen werden verzwegen tegenover de stamboek en in het beste geval kwamen ze als ‘pets’ en ‘bastaardjes’ bij liefhebbers terecht.Twee foksters, Helen Smith in New York en Marion Dorsey in Californië, vonden deze lelijke eendjes wel leuk. Ze werkten een fokprogramma uit en konden in betrekkelijk korte tijd nesten met uitsluitend zuiver langhaarsiamezen presenteren. Deze grillige, in zijde geklede schoonheden kregen de welluidende naam Balinees toebedeeld.

De Balinees of Javanees is de sierlijkste en elegantste van alle semilanghaarkatten, is zeer fijn gebouwd en heeft smalle schouders en heupen. Door niets wordt het slanke, elegante silhouet van het lichaam onderbroken. De benen zijn lang en rank, de achterhand staat iets hoger. De staart is lang en dun en loopt uit in een punt. Door zijn loswapperende haren lijkt de staart op een struisveer.

De aparte kop is tamelijk lang en heeft een kegelvorm, die begint bij de neuspunt en in rechte lijn, zonder onderbreking, doorloopt naar de oren (geen stop in het profiel of pinch aan de zijkanten). Hij heeft een stevige kin van gemiddelde afmeting.

Ook de hals is lang en slank. De oren verlengen de kegelvorm van de kop. Ze zijn opvallend groot, puntig en breed aan de basis. Het alerte kattengezicht wordt nog verlevendigd door de amandelvormige, enigszins schuin ingezette ogen, die fel diepblauw van kleur zijn.
De vacht is lang, fijn en zijdeachtig, zonder wollige ondervacht.

Aftekening en lichaamskleur zijn identiek aan de klassieke kleurslagen der Siamezen. De lichaamskleur zal daarbij altijd enige tinten lichter uitvallen.
De vachtverzorging geeft geen problemen. Het fijne haar wordt soepel glad geborsteld. Het lichte ivoor van de lichaamskleur houdt men in stand door de Balinees in goedverwarmde ruimten te houden met een temperatuur van minstens 22 tot 24 graden. De Balinees is zeer levendig en beweeglijk, iets grilliger en gevoeliger dan de doorsnee Siamees. Ook het stemgeluid is iets gematigder en aangenamer.

Het is zeer wel mogelijk dat het lichaamsgewicht van een Balinese poes niet boven de 2 tot 2½ kg komt. Een dergelijke gracieuze lichtgewicht te integreren in een bestaande kattenfamilie, is geen eenvoudige opgave.

Het karakter van de Balinees is vergelijkbaar met dat van de Siamees. Balinezen zijn net als Siamezen intelligente en levendige katten met een sterk eigen karakter. Balinezen zijn speels en blijven dit tot op hoge leeftijd.Ze kunnen zich dagenlang vermaken met allerlei kattenspeeltjes en ook de kattenkrabpaal wordt over het algemeen goed benut.

Balinezen zijn zeer gesteld op menselijk gezelschap en kunnen moeilijk tegen alleen zijn. Als u veel van huis bent, is het een goed idee om een speelkameraadje voor uw Balinees aan te schaffen.

De meeste Balinezen kunnen het goed met soortgenoten vinden en in tegenstelling tot de meeste andere rassen lijkt de Balinees niet veel behoefte aan privacy te hebben.Wanneer u meerdere Balinezen samen houdt met gelijkgestemde (oosterse) rassen zult u merken dat de katten graag in een kluwen tegen elkaar aan slapen.

Omdat Balinezen net als Siamezen dol zijn op aandacht, kunnen ze zich nog wel eens tot vervelens toe aan hun huisgenoten opdringen – en meestal op momenten dat het niet uitkomt.Als Balinezen te weinig aandacht krijgen, zullen ze die zeker opeisen door luidruchtig te worden of anderszins hun ongenoegen te uiten.

Balinezen zijn zeer spraakzaam: ze laten hun rauwe stemgeluid graag horen en kunnen urenlange conversaties houden met mensen.Omdat de Balinees zo mensgericht is, kunt u dit ras allerlei kunstjes leren, bijvoor beeld propjes apporteren.