Ashera kat

De duurste kat ter wereld!

Die veel geld overhebben voor een exclusieve kat kunnen de Ashera in huis halen. De exotische kat is een kruising tussen een doodgewone huiskat, een Afrikaanse serval en een Aziatische Bengaalse tijgerkat. Voor een ‘gewone’ designerkat betaal je snel zo’n 14.000 euro. Een ‘Royal’ exemplaar koop je voor de royale prijs van   81.000.

Een Amerikaanse bedrijf, creëerde het nieuwe ras in 2000 door een kruising met wilde katachtigen. Sinds vorig jaar kan de gegoede klant er eentje in huis halen. Het bedrijf verkoopt vier soorten Ashera’s. De gewone versie is veruit de populairste.

Met haar prachtige crèmekleurige pels met zwarte strepen en vlekken leunt de kat dicht aan bij een luipaard. De Ashera is veel groter dan een gewone huiskat, met hoge achterpoten en een extreem lenig en snel lichaam. Eens volwassen, meet het exclusieve huisdier in uitgestrekte toestand meer dan een meter. Weet ook dat je een kitten in huis haalt die uitgroeit tot een maatje van 12 kilo.

Het bedrijf maakt zich sterk dat je de Ashera geen apart soort voedsel hoeft te geven. Gewoon kattenvoer uit blik is voldoende. Waar je best wel in voorziet is een extra grote kattenbak en een verwarmd bed voor het dier. Hun wilde kantje geeft de voorkeur aan een warmere omgeving. Volgens het fokbedrijf moeten nieuwe eigenaars geen schrik hebben dat hun kat té wild is. Ze worden een jaar lang opgevoed voor ze worden verscheept. Kat en baasje moeten volgens het bedrijf ook korte tijd begeleid worden door een gedragstherapeut.

Vorig jaar bestelde een paar uit Nederland een superpoes. Bij haar aankomst op Schiphol werd ze echter prompt door de douane in beslag genomen. Daar zit de kat voorlopig nog altijd terwijl er een onderzoek loopt naar haar afkomst. De vraag rijst immers of de Ashera wel een nieuw ras is en niet de bestaande Savannah. Op het internet circuleren geruchten dat de familie een kat in de zak heeft gekocht. Een Amerikaanse man zou de katjes zelfs herkend hebben als de zijne. Hij zou ze als Savannahkittens doorverkocht hebben wat nadrukkelijk werd ontkent.

Zindelijk

De Ashera  is een wilde kat en die kunnen niet zindelijk gemaakt worden. Ze markeren hun territorium met urine, dus ook de bank en de tafel zullen regelmatig een laagje krijgen. Dit is niet goed voor de gezondheid van mens en dier.