Archangel

Blauwe Rus

Ontstaan:Voor 1800
Gewicht:3 – 5,5 kg
Kleur:Lila, blauw
HuidKort haar
Aard:Terughoudend en behoedzaam

Hoogstwaarschijnlijk is de Archangel of Russisch Blauw of Blauwe Rus of Russisch Korthaar rond het jaar 1860 door Britse zeelui vanuit de Baltische landen (Archangelsk) meegenomen naar Engeland. Deze slanke katten met de teergeschaduwde, blauwe vacht, werden zeer bewonderd.De Archangelske kat kreeg verschillende namen, zoals Russisch Blauw, Maltezer en Spaans Blauw. In 1895 werd hij als effen blauw, samen met de blauwe Engelse huiskat in één klasse tentoongesteld. Pas in 1939 kreeg hij de naam van Russisch Blauw en een eigen klasse. Er zijn nog foto’s uit de jaren 1910/1912 waarop te zien is dat het type van de Russisch Blauw, ondanks alle tegenspoed en de vaak herziene standaards, niet wezenlijk veranderd is,

Het fokken van Russisch Blauw is niet eenvoudig. De standaard zit vol tegen-strijdigheden. De Russisch Blauwe kat is ook moeilijk te omschrijven:

-Hij heeft een lang lichaam, van gemiddelde beenderstructuur, maar moet toch in totaal de indruk maken van een gracieus gebouwde kat. De benen zijn hoog en fijn, de voeten ovaal en sierlijk. De staart is tamelijk lang, spits toelopend.

De kop heeft een aparte vorm, kort en driehoekig, de schedel is lang en vlak, de neus recht; het profiel toont een convexe hoek naar de ogen toe, het snijpunt ligt op dezelfde hoogte als de wenkbrauwen. Bijzonder opvallend zijn de sterk geprononceerde snorhaarkussentjes.
De grote, tamelijk spitse oren, breed aan de basis, staan verticaal op de kop. De huid van de oren is dun en doorzichtig, de binnen-kant schaars behaard. De ogen zijn groot, ver uit elkaar geplaatst en amandelvormig.

De vachttextuur van de Russisch Blauw is met geen enkel ander ras te vergelijken. De vacht is kort en dicht, zeer fijn, zijdeachtig en zacht, plucheachtig opstaand (vroeger koos men de beschrijving van het vel van een zeehond).

.

De vacht is ook dubbel, waardoor op de blauwe grondkleur een licht waas van zilver ontstaat (zonder dat er sprake is van ticking.). Een zuiver, gelijkmatig middelblauw met zilveren zweem geniet de voorkeur.

De Russisch Blauw is een kat voor kenners. Ze houden van comfort en kunnen urenlang op één plaats blijven liggen, bij voorkeur de schoot van een van de gezinsleden.

De meeste Blauwe Russen hebben een uitgesproken hekel aan lawaai en rumoer, waardoor ze zich in gezinnen met opgroeiende kinderen mogelijk niet thuisvoelen. Ten opzichte van mensen die ze niet kennen, zijn Blauwe Russen niet erg toeschietelijk.

Doorgaans trekken ze zich terug als er bezoek is en waarderen ze het niet als ze door onbekenden worden geaaid of opgetild. Ze zullen dan echter zelden hun klauwen uitslaan daar zijn ze te zachtaardig voor, maar ze zullen zeker laten merken dat ze het niet prettig vinden.

Katten van dit ras kunnen het over het algemeen goed vinden met andere katten en met honden. Het stemgeluid van de Blauwe Rus is prettig en zacht, zelfs krolse poezen verheffen nauwelijks hun stem.

De vachtverzorging begint met hard borstelen – tegen de haarrichting in. Daarna wordt de vacht grondig uitgekamd en vervolgens nogmaals, nu met de haarrichting mee, geborsteld. Om het geheel te vervolmaken, wordt de vacht daarna gladgewreven met een zijden doek.