Amerikaanse Korthaar

Ontstaan circa in:  1900 in de VS
Gewicht:3,5 – 7 kg
Levensverwachting:15  jaar
Kleur:Alle kleuren behalve cinnamon, chocolate, lilac, fawn, tickedtabby
HuidKort haar
Aard:Gemakkelijk in de omgang

De Amerikaanse Korthaar is een kat van gemiddelde grootte, krachtig gespierd en robuust, niet gedrongen (cobby). Hij heeft poten van gemiddelde lengte met stevige, ronde voeten.De staart, eveneens van gemiddelde lengte, is breed bij de aanzet, wordt geleidelijk dunner en loopt uit in een rond einde.

Hij heeft een tamelijk grote kop en een rond gezicht, dat iets langer dan breed is. Voorhoofd en schedel zijn rond. De kin is stevig. De rechte neus is over de gehele lengte even breed. De middelmatig grote oren staan rechtop en wijd uit elkaar. De oorpunten zijn enigszins rond en mogen haarpluimpjes hebben. De hoogte van de oren staat in goede verhouding tot de aanzet.

De ogen moeten rond en stralend zijn, enigszins schuin ingezet. De oogkleur is helder groen, geel, koperkleurig of blauw. De kat moet in uitstekende conditie verkeren. Fouten zijn een duidelijke stop, een te lange of wollige vacht, een slanke of gedrongen (cobby) lichaamsbouw, en elk teken van inmenging van een ander ras.

Gewenst wordt een korte, dichte vacht, die stevig aanvoelt, mooi glanst en geen dode haren bevat. De American Shorthair wordt in dezelfde kleuren gefokt als de Brits Korthaar. Hij is, evenals onze Europees Korthaar, een prettige, evenwichtige huisgenoot. De katten van Amerika kunnen trots op hun stormbestendige voorvaderen terugkijken.

Deze voeren mee als scheepskat op de Drakenboten der Vikingen (zie ook de Noorse Boskat), met de karvelen der Spaanse en Portugese veroveraars en als trouw gezelschap der Pilgrim Fathers, met wie ze op de Mayflower de Nieuwe Wereld binnenzeilden.

Het karakter van de American Shorthair is vergelijkbaar met dat van de Europese Korthaar, wat inhoudt dat de karakters onderling van elkaar kunnen verschillen. Wat deze katten echter gemeen hebben, is dat ze speels zijn en dit tot op hoge leeftijd blijven; de meeste hebben de ruimte nodig.

Wanneer u de American Shorthair niet in de gelegenheid kunt stellen om zich buitenshuis uit te leven, strekt het tot aanbeveling om een flinke kattenkrabpaal aan te schaffen.

American Sborthairs zijn doorgaans gezonde en intelligente dieren die het goed kunnen vinden met soortgenoten en andere huisdieren. Over het algerneen zijn katten van dit ras gezond en kunnen ze relatief oud worden.