Abessijn

Wetenschappelijke naam:  Felis catus
Gewicht: 4 – 7,5 kg
Levensverwachting: 15  jaar
Kleur: Geelbruin, Rood, Blauw, Grijs
Huid Kort haar
Aard: Intelligent en nieuwsgierig Eist veel aandacht
Kenmerk:  Zijdeachtige vacht en amandelvormige ogen

Het is aantoonbaar dat de Abessijn een van de oudste directe afstammeling is van de huiskat. Het is de kat die grote overeenkomst vertoont met de Felix caffra. ‘Child of the Gods’ – een godskind, noemde Sidney Denham de Abessijn, waarmee hij zijn bewondering onderstreepte voor deze betoverende, levende beelden van de katten uit het oude Egypte. En evenals deze godeskinderen van Bastet, is inderdaad ook de huidige Abessijn een nakomeling van de Nubische blonde, zg. Gele Kat.

De Abessijn is een kat van gemiddelde afmeting, soepel en stevig. De katers zijn verrassend gespierd. Hun benen zijn pezig, lang, fijn en in verhouding passend bij het lichaam. De voeten zijn sierlijk en ovaal. De staart is breed aan de aanzet en loopt vrij spits toe. De kop van de Abessijn heeft juist die gemiddelde proporties en zachte, gracieuze contouren, die wij zo indrukwekkend vinden aan de kleine beeldjes uit het oude Egypte. Een gematigde driehoeksvorm, een zachte kromming waar de snuit begint, alsmede een stevige kin en een neus van gemiddelde lengte zijn gewenst. Deze laatste is niet helemaal recht, maar er is ook geen aanduiding van een stop.De oren zijn groot, wijd uit elkaar staand en breed aan de basis. 

Ze zijn afgerond en voorzien van een wildvlek en altijd ‘alert’, d.w.z. ze staan rechtop en onderstrepen zo de levendige totaalindruk die deze kat maakt.Zijn ogen zijn groot, stralend en amandelvormig. Ze mogen helder barnsteenkleurig, intens geel, of groen zijn. De ogen zijn duidelijk omrand met een donker ‘potloodlijntje’. De vacht is kort, fijn aaneengesloten en glad aanliggend. Twee of drie kleurbandjes op elke haar worden vereist en bij voorkeur moeten de haartoppen donker zijn. Fouten: te weinig ticking, te veel wit (tot op de borst), een gesloten halsband (tabby-aftekening), grijze ondervacht, strepen op de benen, ghostmarking op het lichaam, een stop en ontbrekende donkere oog-omranding. Abessijnen zijn extroverte, eigenzinnige en intelligente katten.

Ze zijn niet erg opdringerig, maar beschikken over een bijzondere elegante manier van doen om hun bedoelingen aan de eigenaar duidelijk te maken. Hierbij gebruiken ze hun zachte stem niet veel, want Abessijnen zijn niet luidruchtig.Abessijnen zijn echte persoonlijkheden, met een sterk eigen karakter. Ze hebben veel contact met de gezinsleden nodig om zich prettig te voelen en zullen zeker wegkwijnen of protesteren als ze de hele dag aan hun lot worden overgelaten. Ze behoren hoe dan ook deel uit te maken van het gezin en ze willen graag overal bij betrokken worden. Met andere katten gaan ze in de regel redelijk goed om, en ook met honden kunnen ze vriendschap voor het leven sluiten. De katers zijn over het algemeen wat gemoedelijker dan de poezen, die soms in de omgang met soortgenoten wat meer op hun strepen kunnen staan.Abessijnen komt men weinig tegen in overbevolkte catteries. want ze hebben de ruimte nodig om zich te kunnen ontplooien. De meeste fokkers hebben dan ook niet veel Abessijnen, omdat ze veel aandacht vragen.

U kunt een Abessijn niets ergers aandoen dan hem in een kleine ruimte op te sluiten.Abessijnen staan bekend om hun intelligentie en slimheid, maar ook om hun nieuwsgierigheid. Werkelijk alles wat nieuw in huis komt wordt uitgebreid onderzocht en gekeurd. Of het nu gaat om een tas met boodschappen of een nieuw meubelstuk.

Ondanks deze nieuwsgierigheid loopt de gemiddelde vertegenwoordiger van het ras niet in zeven sloten tegelijk. Abessijnen zijn namelijk verstandige katten die geen onnodige risico’s nemen. Verder zijn ze speels en ondernemend.

U kunt ze een flinke kattenkrabpaal en klimpaal geven om zich op uit te leven, of misschien een buitenren met wat boomstronken om in te klimmen. Als de katten uitgespeeld zijn (meestal betrekken ze hier een of meer gezinsleden bij) komen ze graag urenlang bij je op schoot liggen om geaaid en geknuffeld te worden.