Norfolk Terrier en Norwich Terrier

Frank ‘Roughrider’ Jones fokte twee rassen, die later de Norfolk Terrier en de Norwich Terrierwerden genoemd. Hij kruiste Staffordshire Terriers, Bedlington Terriers en andere kleine rode Terriers, en hieruit ontstond een prima werkhondje. De kleine hondjes jaagden alleen of in groep op knaagdieren of vossen. Jarenlang bestond er geen rasstandaard en de honden waren van allerlei groottes en kleuren. Deze dieren werden een tijdlang de ‘Jones Terriers’ genoemd; later nog de ‘Cantab Terriër’ en de ‘Trumpington Terriër’, tot het ras zijn definitieve benaming als ‘Norfolk Terrier’ kreeg. Uiteindelijk werden de uiterlijke kenmerken steeds uniformer, hoewel twee verschillende oorvormen bleven bestaan, staand en gevouwen. De Norfolk heeft ‘hangende’ oren en de Norwich ‘rechtopstaande’. In 1979 werden de honden apart erkend als twee verschillende rassen. De werkhondjes van weleer zijn nu gezelschaps- en showhond.

Voor een Terrier zijn deze hondjes relatief gemakkelijk in de omgang met andere honden, en ook met kinderen veroorzaken ze zelden problemen. Bezoek wordt eerst luidruchtig aangekondigd, maar daarna zal het ijs snel breken.

Ze zijn onvermoeibaar, energiek, vrolijk.
De Norfolk Terrier is een relatief snelle leerling. Blijf wel altijd consequent, want het blijven terriërs met een eigen wil.

Borstel en kam de vacht regelmatig en pluk het teveel aan haar en het oude haar uit de vacht. Dit kan je zelf doen of aan een gediplomeerde trimsalon overlaten. Normaal gesproken is zo’n plukbeurt tweemaal per jaar nodig, afhankelijk van de vachtkwaliteit. Het teveel aan haar tussen de voetzolen moet worden weggeknipt.

De Norwich is iets groter, 25-26 cm, de Norfolk is 24,5 – 25,5 cm schouderhoogte.

Komt uit: Groot-Brittannië.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 24,5 – 26 kg
Kleur: Rossig, rood, zwart, balck & tan, grauw.
Vacht: Norfolk: 
Harde rechte, dradige vacht.
Norwich:
Kort
Levensverwachting: 14 jaar
Aard: Norfolk:
Zelfvertrouwen, Onbevreesd, Levendig, Gezellig, Blij, Beminnelijk
Norwich:
Zelfvertrouwen, Onbevreesd, Levendig, Gezellig, Blij, Beminnelijk