Noorse Buhund

Komt uit:Noorwegen
Ontstaan in:Oudheid
Gewicht:24 – 26 kg
Kleur:Tarwe en zwart
Vacht:Dik, overvloedig en stug
Levensverwachting:12 – 15jaar
Aard:Luidruchtig, waaks, strijdbaar, zelfstandig, moedig

De Noorse Buhund behoort tot de rassen-groep van de Arctische Waak- en Herders-honden. Hij behoort bij dezelfde variëteit als de Herdershonden van Groenland, Siberië en Kamchatka. Deze hond werd gebruikt als hoeder bij het vee, als trekker van de ‘kometik’ (een sloort slee) en als hulp van de jagers. Reeds sinds de Middeleeuwen heeft hij deze functies vervult. Hij heeft net als de Border Collie een natuurlijke aanleg om alles te hoeden, maar hij beschikt ook over een goeie neus. Pas in de jaren twintig van de vorige eeuw, kreeg het ras buiten Noorwegen bekendheid (vooral in Engeland).

De naam komt van het Noorse “bu” hetgeen bouwplaats, of ontginning betekent. Dankzij het compacte lichaam is de hond in staat op het moeilijke Noorse terrein te werken.

De Noorse Buhund is iets kleiner dan de Oude Noorse Herder. Tegenwoordig wordt de Buhund meestal gebruikt als waakhond en gezelschapshond.

Over het algemeen zijn deze honden erg lief voor kinderen, en ook de omgang met andere honden en huisdieren is prima. Hij zal je doordringend waarschuwen als er zich vreemd bezoek meldt, maar meer dan blaffen doet hij niet hij is geen verdediger.

De Noorse Buhund is leergierig en intelligent, en pakt derhalve snel dingen op. Hij moet met vaste hand opgevoed worden, waarbij je probeert de oefeningen zo afwisselend mogelijk te maken om de hond goed bij de les te houden.

De Noorse Buhund is een energieke hond met een groot uithoudings-vermogen. Het apporteren van voorwerpen is een van zijn geliefde bezigheden. Laat hem regelmatig een vrije wandeling maken en wees niet bang dat hij dan wegloopt, want door zijn herdersinstinct zal hij altijd bij je in de buurt blijven. Ook naast de fiets zal hij prima volgen. De vacht is dik, overvloedig en stug, maar glad aanliggend, met zacht wollig onderhaar.