Nieuw Zeelandse Huntaway

Komt uit:Nieuw-Zeeland.
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:18 – 29,5 kg
Kleur:Zwart, black & tan
Vacht:Overheersend zwart met tan aftekening
Levensverwachting:12 – 14 jaar
Aard:Trainbaar, energiek, intelligent, vriendelijk, actief, vocaal

De meeste herdershonden van Britse oorsprong die Niew-Zeeland bereikten werkten in stilte, maar sommige herders dachten dat het een voordeel was als een hond van tijd tot tijd zijn stem zou gebruiken bij het drijven van schapen. Selectief fokken van een blaffende herdershond bleek een succes. zo ontstond de Nieuw Zeelandse Huntaway die de schapen met zijn stem opdrijft.

Niewzeelandse herders fokken al meer dan een eeuw schaapshonden die met hun stem schapen drijven. De honden leren een kudden bijeen te brengen en volgen die dan terwijl ze de schapen met hun stem aanwijzingen geven.

Er werden speciale sheep trials ontwikkeld om de honden te testen. Deze wedstrijden werden ‘huntaways ‘genoemd en uiteindelijk  ontstond zo de naam van het ras.

Het zijn werkhonden die door geen enkele vereniging wordt erkend, zelfs niet in Nieuw-Zeeland. De eigenschap van het drijven van schapen met hun stem is wel fokzuiver vastgelegd. Huntaways zijn inmiddels naar Groot-Brittannië geëxporteerd waar ook wedstrijden worden georganiseerd. De hond is tegenwoordig ook als gezelschapshond erg populair.