Niederlaufhunde

Zwitserse Laufhunde vergezelden vroeger de jager te voet. Sommige jagers wilden echter nog langzamere honden. Ze kruisten Laufhunde met geïmporteerde Dachshunde of selecteerden op kortbenigheid. Zo ontstonden de Berner, Luzerner en Schwyzer Niederlaufhund, drie stoere kortbenen. Of de Niederlaufhunde ook verder overleven is afhankelijk van hun fokkers en de Zwitserse Kennel-Club.

De Laufhunde, de voorouders van de Niederlaufhunde werken al eeuwen sporen uit in het Zwitserse gebergte. Niederlaufhunde zijn recente rassen. Zoals alle Zwitserse brakken hebben ze een dikke, gesloten bovenvacht en een dichte, fijne ondervacht tegen het ruwe winterweer. De Berner Niederlaufhund komt bovendien in een beperkt aantal voor als ruwhaar. Niederlaufhunde weken uitstekend op spoor.

Ze hebben veel stem en er zijn zelfs redelijke waakhonden onder. Door inspanningen van Zwitserse fokkers bestaan de nieuwe slagen nog steeds, maar zijn zeer zeldzaam. Behalve in het Zwitsers-Franse grensgebied komen Niederlaufhunde zelden buiten Zwitserland voor.

Komt uit: Zwitserland.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 9 – 14 kg
Kleur: Geelbruin
Vacht: Berner met ruwe, warrelige bovenvacht
de anderen met een korte gladde vacht.
Levensverwachting: 12 – 13 jaar
Aard: Intelligent