Newfoundlander of Newfy

De meningen over de imposante Newfoundlander of de Newfy lopen niet altijd parallel. Er zijn mensen die hem woest of op zijn minst vreesaanjagend vinden, terwijl anderen hem juist lief en zacht vinden. Zijn grote formaat, goede oogopslag, dikke vacht en kleur maken een grote, zachte knuffelbeer van hem. Daar staat tegenover dat zijn dikke poten, enorme hoofd en indrukwekkende kaken ontzag inboezemen. In feite bestaan er dus nogal tegenstrijdige beelden van de Newfoundlander. Dat roept de vraag op waar men qua aard nu precies aan moet denken als men zo’n hond voor ogen heeft. Wat zonder meer mag worden onderstreept, is zijn zachte en lieve kant. Een hond wordt geen mensenredder als hij van nature niet een zekere liefde voor de mens kan opbrengen. Het is dus een goede en aangename reus.

Hij is bijvoorbeeld dol op zijn baas en op de andere leden van het gezin waarin hij is opgenomen. Soms is het weleens een beetje te veel van het goede, en dat in de letterlijke zin van het woord. Het is immers geen pretje als een kolos van 65 kg uit geestdrift tegen je op wil springen. Een Newfoundlander is echter beslist niet ruw. Zoals veel grote honden lijkt hij zich bewust te zijn van zijn massa en richt hij naar verhouding weinig schade aan. Een van de belangrijkste karaktertrekken van de Newfoundlander is zijn trouw. Hij is echter trouw aan één baas en zal niet gemakkelijk een ander willen accepteren. Dat betekent niet dat hij bijvoorbeeld geen goed waterwerk zou kunnen doen met iemand anders dan zijn baas. Maar hij moet ervan overtuigd zijn dat na het werk zijn baas op hem wacht en dat hij weer liefdevol wordt opgenomen in zijn gezin.

Honden van dit ras zijn doorgaans fijne huisgenoten. Ze zullen andere honden en huisdieren, kinderen en bezoekers die geen kwaad in de zin hebben, vriendelijk benaderen.

Hij is waardig, opgewekt, creatief, zachtmoedig, rustig.
De opvoeding moet op een rustige en evenwichtige manier gebeuren. De honden zijn erg gevoelig voor de intonatie van je stem.

Borstel en kam deze honden regelmatig, en vergeet daarbij vooral de ‘broek’ niet en andere plaatsen waar zich snel klitten vormen. Knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg.

Beharing: Waterafstotende, dubbele vacht. Bovenvacht tamelijk lang en sluik zonder krul. Lcihte golving toegestaan. Ondervacht zacht en dicht. Op hoofd, voorsnuit en oren kort en fijn. Voor- en achterbenen bevederd. Staart volledig bedekt met lang dicht haar.

Het beroemde gedicht van Boatswain de NewFoundlander van Lord Byron kunt u hier lezen.

Komt uit: Canada.
Ontstaan in: 18e eeuw
Gewicht: 50 – 68 kg
Kleur: Zwart, bruin, zwart-wit
Vacht: Waterafstotende, dubbele vacht, glad, vrij grof en vettig.
Levensverwachting: 11 jaar
Aard: Waardig, opgewekt, creatief, zachtmoedig, rustig.