Kleine Münsterlander

Grote Münsterlander

Heidewachtel

Komt uit:Duitsland
Ontstaan in:middeleeuwen /
19e eeuw
Gewicht:Grote 25 – 29 kg
Kleine 14 – 15,5 kg
Kleur:Bruin-wit,
Bruin-schimmel
Vacht:Lang, sluik, enigszins gegolfd, glad aanliggend, lichte bevedering
Levensverwachting:Grote 12 – 13 jaar
Kleine 13 – 14 jaar
Aard:Verstandig, aanhankelijk, gehoorzaam, waakzaam

De Heidewachtel of Kleine Münsterlander en de Grote Münsterlander behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Spanieltype In het begin van de 20ste eeuw werd in Westfalen in Duitsland uit oude slagen van kleine Langharige Staande Honden de Kleine Münsterlander of Heidewachtel gefokt. Hij is verwant aan de Franse Epagneuls en aan de Drentsche Patrijshond. Hij heeft ook een grotere broer: de Grote Münsterlander. Het ras komt op talrijke schilderijen voor van oude Meesters. Edmund Loins, een Westfaalse jachtopziener, heeft het ras weer nieuw leven ingeblazen en richtte in 1912 een club op.

Doel van de fok van dit ras was het komen tot een veelzijdige gebruikshond. Het is een Staande Hond die ook goed verloren zoekt, apporteert en eventueel wild uit de dekking drijft.

Heidewachtel betekent “kwartelhond van de heide”. De Kleine Münsterlander, essentieel Setterachtig van uiterlijk, is een jachthond met een strakke huid en een gladde vacht. Het is een korte, rechthoekige, sterke maar adellijke en elegante verschijning.

De honden van dit ras staan erom bekend dat ze goed met kinderen overweg kunnen, ook het samenleven met soortgenoten en andere huisdieren verloopt probleemloos.

Deze fijne gezinshonden willen het hun eigenaar maar al te graag naar de zin maken. Voed ze met zachte hand op, maar blijf altijd consequent.

Kijk de gehoorgang zo nu en dan na op vuil, verwijder wanneer dat nodig is het teveel aan haar uit de gehoorgang en knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg. De vacht moet ongeveer twee keer per week geborsteld en gekamd worden. Af en toe verschijnen er op de bruingekleurde stukken vacht wat lichtbruine haren. Deze haren moet je uit de vacht (laten) plukken. De hond is pas op 3-jarige leeftijd lichamelijk volwassen.