Mechelse Herder

Belgische Herder

Tervuerense Herdershond

Komt uit:België
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:28 – 28,5 kg
Kleur:Vaalrood met zwarte punten, tan, mahonie, beige met zwart masker
Vacht:Kort op het hoofd, de oren en de voorkant van de benen, lang op het lichaam en langer om de hals, aan de achterkant van de benen en aan de staart
Levensverwachting:12 – 14 jaar
Aard:Stoer, verstandig, levendig, goede bewaker; geschikt voor africhting

De Belgische Herder, ( of Mechelse Herder of  Tervuerense Herdershond Tervueren, Chien de Berger Belge), is één van de vier variëteiten van de Belgische Herdershond en is genoemd naar de stad Tervuren. De extra “e” is op de één of andere manier in de rasnaam geslopen. Oorspronkelijk werd hij als ‘scheper’ ( schaapshond ) gehouden en als bewaker van huis en erf. Aan het einde van de vorige eeuw begonnen de rassen hun definitieve vorm te krijgen en werden zij vernoemd naar Belgische steden en dorpen. Als oprichter van het Tervuerense ras wordt de brouwer M. Corbeel vermeld.

Zijn geelbruine hond werd gekruist met een zwarte langharige hond, die eigendom was van M. Donhieux. Het resultaat van deze kruising werd het prototype van de Tervueren. In 1897 besloot de Belgische Kennelclub tot erkenning van vier varianten: de Groenendaeler, de Tervuerense Herder, De Laekense Herder en de Mechelse Herder.

De vier variëteiten verschillen alleen qua kleur en beharing, maar zijn qua raspunten gelijk.Nu is hij vooral een populaire gezelschap- en showhond. Het mooie, wolfachtige type komt fraai tot uiting bij deze variëteit. Ze zijn trouw, aanhankelijk en hebben ruim beweging nodig. Ze kunnen ook goed worden afgericht als waak- en verdedigingshond, speurhond of politiehond, want ze zijn zeer talentvol in gehoorzaamheid.De honden kunnen het prima vinden met soortgenoten, katten en andere huisdieren als ze al op jonge leeftijd goede ervaringen hebben opgedaan met deze dieren. Wanneer de kinderen de hond in zijn waarde laten, zal ook de omgang met hen geen problemen opleveren. Tegenover vreemden zijn ze in de regel wat terughoudend.

Hij is stoer, verstandig, levendig, goede bewaker; geschikt voor africhting. De Tervuerende Herder moet als puppy in hun zelfvertrouwen gesterkt worden. Neem ze mee naar onbekende plaatsen en laat ze onder begeleiding kennis maken met allerlei mensen en dieren. Zorg ervoor dat deze ontmoetingen positief verlopen. Deze honden leren vrij snel en reageren goed op de stem van hun baas. Slaan en schreeuwen is absoluut niet nodig en kan zelfs een averechtse uitwerking hebben. Een zachte, maar besliste hand doet wonderen.

Wanneer je hond buitenshuis voldoende beweging krijgen, zijn ze in huis erg rustig. De meeste exemplaren zijn dol op apporteren en balspelletjes.