Mastino Napoletano

Komt uit:Italië
Ontstaan in:Oudheid
Gewicht:50 – 68 kg
Kleur:Grijs, blauw, zwart, mahonie
Vacht:Dichte, fijne, korte, gladde haren
Levensverwachting:10 – 1 jaar
Aard:Trouw, aanhankelijk, energiek, gehoorzaam

De Mastino Napoletano is een sterke en indrukwekkende hond en heeft een lange geschiedenis. De oude Romeinse Molosser is zeker een voorouder van dit ras. Hij is een moderne voortzetting van de eeuwenoude vecht- en oorlogshonden. Zijn voorouders vochten met wilde dieren en christenen in de Romeinse arena’s. In Italië werkte hij bijna onopgemerkt als waakhond, tot hij als ras- en showhond werd herontdekt. Het ras werd van de ondergang gered door belangstelling van een Zwitserse kynoloog Leimgruber. Hij maakte mensen buiten Italië attent op dit bijzondere ras. Van aard is de mastino rustig en kalm. Hij is heel zelfverzekerd en zeer gereserveerd. Met zijn enorme hoofd vol rimpels en beerachtige manier van voortbewegen trekt hij vaak veel belangstelling.

Vanwege zijn enorme kracht en strijdlustige verleden moet hij zeer goed worden gesocialiseerd. Het is een hond voor mensen met ruimte en met veel ervaring.

Reuen kunnen wel eens dominant zijn tegen over andere reuen op straat, maar ten opzichte van kinderen zijn ze over het algemeen altijd lief, mits de kinderen de hond niet plagen. Als de hond op jonge leeftijd positieve ervaringen opdoet met katten en andere huisdieren, hoef je op dit gebied later geen problemen te verwachten.

Hij is trouw, aanhankelijk, energiek, rustig, gehoorzaam, goede waakhond. Deze grote dogachtige moet op een evenwichtige manier opgevoed worden. Wees zeer consequent en kom niet terug op een eerder gegeven als de hond dit bevel niet opvolgt.

Mastino’s zijn niet echt honden voor beginners, maar dat ze moeilijk zijn in de omgang is ook weer wat overdreven. Een rustige baas met een natuurlijk overwicht brengt het beste van de Mastino naar boven. Het ligt in de aanr van de Mastino jou en jouw bezittinen te beschermen – hij heeft hier geen extra prikkels of commando’s voor nodig.

In de ruiperiode kan je het beste met een rubberen borstel de dode en losse haren verwijderen. Mastino’s hebben graag een rochtvrije en droge slaapplaats, maar deze moet vooral ook zacht zijn om ligplekken te voorkomen.