Mastin Español

 Spaanse Mastiff

Komt uit:Spanje
Ontstaan in:Oudheid
Gewicht:55 – 70 kg
Kleur:Zwart, wolfsgrijs, geel, rood, lichtbruin
Vacht:Middellang stevig dekhaar met overvloedige onderwol
Levensverwachting:10 – 11 jaar
Aard:Moedig, edel, doelbewust, intelligent, aanhankelijk

De Mastin Español of Spaanse Mastiff kan met zijn grootte en zijn aanleg om te werken een enorme indruk maken op liefhebbers van grote Berghonden. Zijn vrij korte vacht (halflang, goed beschermend tegen strenge kou en nauwelijks verzorging vragend) en de grote verscheidenheid aan kleuren maken hem ongetwijfeld eveneens aantrekkelijk in vergelijking met andere Berghonden. Wat betreft de aard van deze hond streven zijn liefhebbers er naar om die zo dicht mogelijk bij het voorvaderlijke type te houden. Dat betekent overdag een kalme hond die vriendelijk is voor zijn omgeving, maar wel een hond die in geval van gevaar in staat is tot een enorme dosis vastberadenheid en moed. Hij wordt uiterst waakzaam zodra de dag ten einde loopt. Het grootste deel van de tijd valt hij ondanks zijn omvang dus nauwelijks op, behalve als hij zijn rauwe, zware en zeer indrukwekkende geblaf laat horen.

Deze bijzonder robuuste hond moet het hele jaar door vrije toegang tot een tuin of erf kunnen hebben, waar hij zich als echte waker ontfermt over alles wat er gebeurt. Daarnaast moet hij over een vrij uitgestrekte leefruimte kunnen beschikken. Een klein tuintje is beslist ongeschikt. Als er geen kudden zijn, zal hij de onvermurwbare waakhond spelen, het liefst over een geheel boerenbedrijf of een landgoed.

De Spaanse Mastiff is zeker geen agressieve of asociale hond, hoewel hij dominant is tegenover andere honden. Men denkt vaak dat hij de bloeddorstige hond is die de conquistadores vergezelde in de 16e eeuw. Dat is echter een vergissing, want die honden waren vertegenwoordigers van de afstammelingen van de vecht- of oorlogshonden, zoals de Presa Español.

Het eigen gezin komt bij de Mastin Espanol altijd op de eerste plaats. Hij neemt zijn taak van waakhond zeer serieus en laat geen mens of dier toe op het terrein waar hij leeft. Deze bewakende taak neemt de hond eigenlijk als vanzelfsprekend op zich; hij heeft hier geen extra prikkels of commando’s voor nodig.

Als de baas aangeeft dat bezoekers ‘gewenst’ zijn, zal de hond dit moeiteloos accepteren. De Mastin Espanol is altijd vriendelijk tegen andere dieren, en het maakt niet uit of het nu om katten of groot of klein vee gaat. Ten opzichte van kinderen stelt de Mastin Espanol zich in de regel zeer geduldig op.

Je moet de Mastin Espanol op een evenwichtige, consequente, maar liefdevolle manier opvoeden. Een harde en onrechtvaardige opvoeding zal bij dit ras ongewenste karakteretrekken naar boven halen. De eigenaar van een Mastin Espanol behoort een evenwichtige, rustige persoon te zijn die van nature een zeker overwicht uitstraalt.

Borstel de Mastin regelmatig, voornamelijk in de ruiperioden, en kijk de gehoorgang na op vuil. Hij heeft middellang stevig dekhaar met overvloedige onderwol. Het haar over de rug en op de staart is langer dan aan de zijkanten van het lichaam.