Mastiff

  Engelse Mastiff

Komt uit:Groot-Brittannië
Ontstaan in:oudheid
Gewicht:79 – 86 kg
Kleur:Abrikoos, zilver, donker-geel
Vacht:Korte dichte, maar niet te fijne bovenvacht, beschermende winterse ondervacht
Levensverwachting:10 – 12 jaar
Aard:Goedaardig, moedig, handelbaar, intelligent, goede bewaker

De Mastiff of Engelse Mastiff is één van de oudste hondenrassen van de wereld. Deze honden zwierven al een paar millennia voor Christus door Europa en Azië. Deze honden werden ingezet bij de jacht op wilde paarden en leeuwen, en bij de bescherming van de huizen van de Babyloniërs. De Assyriërs begroeven terracotta beelden van de honden om de geesten van de honden aan te roepen om het kwaad in hun huizen te verdrijven. De Romeinen vonden de Mastiff in Engeland toen zij er voor het eerst kwamen. Hoe die honden in Engeland terecht kwamen blijft een vraagteken. De Romeinen namen echter de honden terug mee naar Rome, waar ze in arena’s vochten. Mastiffs vochten ook samen met Engelse soldaten in de beroemde slag van Agincourt in 1415.

Eén van deze Mastiffs verdedigde zijn gewonde meester urenlang zo hardnekkig, dat soldaten uit het bevriende kamp hond en baas van het bloedige slagveld konden redden. Uit Assyrië, het Oude Egypte en het Oude China zijn afbeeldingen van Mastiffachtige honden bekend en Julius Caesar roemde ze in 55 voor Christus.

Later jaagden deze honden in meutes van adellijke lieden en beschermden hun huis en haard tegen wolven en andere bedreigingen.

In het midden van de 19de eeuw raakte het ras bijna uitgestorven, maar door toedoen van enkele kynologen werd het ras gemaakt tot een vriendelijke en goedmoedige gezelschapshond. Hoewel ze een achtergrond als jacht- en vechthond hebben, zijn Mastiffs tegenwoordig vrij meegaande gezelschapshonden. Ze moeten uiteraard goed worden gesocialiseerd.

Mits goed gesocialiseerd, zal een Mastiff geen problemen geven in de omgang met soortgenoten en andere huisdieren. Ten opzichte van kinderen stelt deze hond zich in de regel goedmoedig en vriendelijk op. bij vreemd bezoek kijkt hij eerst de kat uit de boom, maar wanneer zijn baas zegt dat het goed is, zal hij zich daarbij neerleggen.

Hij is goedaardig, moedig, handelbaar, intelligent, goede bewaker.
De opvoeding van deze hond moet met enig beleid en in alle rust en harmonie plaatsvinden. Consequentie en veel liefde en begrip doen wonderen.

In de ruiperiode kan je de dode en losse haren het beste verwijderen met een rubberen borstel. Geef de Mastiff een zachte ligplaats, zodat er geen ontsierende eeltplekken kunnen ontstaan. Op de voeding van een jonge Mastiff in de groei mag nooit beknibbeld worden.

De hond groeit relatief snel en heeft hoogwaardige bouwstoffen nodig om optimaal uit te kunnen groeien. De Mastiff heeft, net als vele andere dogachtigen, een hoge pijngrens. Hij is erg hard voor zichzelf, wat er gemakkelijk toe kan leiden dat een ziekte of verwonding pas in een laat stadium wordt opgemerkt.