Manchester Terrier

Komt uit:Groot-Brittannië
Ontstaan in:16e eeuw
Gewicht:5 – 10 kg
Kleur:Zwart, black & tan, tan, blauw, blue & tan
Vacht:Dicht, zeer kort en glanzend
Levensverwachting:13 – 14 jaar
Aard:Scherpzinnig, toegewijd, scherp, alert, vrolijk, actief

Gelet op zijn aparte uiterlijk van de Manchester Terrier, is het geen wonder dat deze hond ooit bekend stond als de ‘Terrier van de gentleman’. De oorspronkelijk fokker wilde een Terrier die zowel ratten kon doden, als op konijnen kon jagen. Dus kruiste hij Whippets met de oude Black and Tan Terriers. Het resultaat was een Terrier met een korte, zwarte vacht en een bijzonder pittig temperament. Inmiddels is de Manchester Terrier een stuk minder opvliegend. Hij heeft een puntsnuit en oren die naar voren gevouwen zijn, boven de ogen..

De populariteit van deze individuele Terriër, die vroeger de favoriet was van de Britse werkende klasse, nam in Engeland merkwaardig genoeg snel af, vanaf het moment dat de oren van de hond niet meer mochten gecoupeerd worden. Tegenwoordig heeft het ras ook een Toy-variëteit ( dwergvorm ). Beiden zijn heden ten dage niet alleen gezonde, sportieve en ongecompliceerde honden, maar tevens fijne gezelschapshonden. Enkel hebben deze honden soms de neiging om zich aan één persoon te hechten.

Sommige honden kunnen wat dominant zijn ten opzichte van soortgenoten, maar met kinderen gaan ze prima om. Het is raadzaam de honden al vroeg te laten wennen aan katten en andere huisdieren. Manchester Terriers zijn uitstekende waakhonden, want ondanks hun grootte schromen ze niet in te grijpen wanneer de nood aan de man is. Daarnaast zijn het uitmuntende ratten- en mollenvangers. Ze zijn levendig, vriendelijk, soms wat koppig. Deze hond doet zijn baas graag een plezier en leert dan ook relatief snel.

De Manchester Terrier heeft relatief weinig vachtverzorging nodig, In de ruiperiode haal je met een rubberen borstel alle dode en losse haren eenvoudig uit de vacht. Met een zeem kan je de vacht vervolgens weer glanzend maken. Houd de gehoorgang schoon en de nagels kort