Magyar Agar

Hongaarse Windhond

Komt uit:Hongarije
Ontstaan in:Oudheid
Gewicht:22 – 31 kg
Kleur:Zwart, asgrauw, geel, gestroomd, soms helemaal wit of bont
Vacht:Korte, aanliggende haren, in de winter langer
Levensverwachting:12 – 14 jaar
Aard:Trouw, aanhankelijk, plezierig in de omgang, waaks, eerlijk, soepel

De Magyar Agar of Hongaarse Windhond is een Windhond met een erg evenwichtige, stabiele aard. Hij is vriendschappelijk aanhankelijk, en laat dat duidelijker blijken dan de meeste andere Windhonden. Hij is daarom ook geen wegloper. Wat dat betreft vertoont hij dus veel overeenkomsten met de Galgo en de Greyhound, die eveneens in de regel gehoorzamer zijn dan andere Aziatische Windhonden.

Zijn evenwichtige aard komt ook tot uiting in het feit dat hij weinig in huis vernielt. Toch is hij een typische Windhond, die over een zekere ingetogenheid en onafhankelijkheid beschikt. Hij weet bovendien precies tot hoever hij kan gaan bij zijn baas, nadat hij dat wel diverse keren heeft uitgeprobeerd.

Daaruit blijkt ook wel hoe intelligent hij is. Zijn karaktereigenschappen maken hem zelfs geschikt als waakhond. De Magyar Agar is een hond die graag in de nabijheid van zijn baas leeft en zeer betrokken is bij diens wel en wee. Het comfort van een huis trekt hem erg aan. Of dat nu een flat is of een groot huis, maakt hem niet uit. Hij past zich overal aan. Maar waar hij ook woont, hij moet altijd regelmatig mee naar buiten worden genomen voor lange wandelingen. Hij kan urenlang in zijn mand liggen doezelen, om vervolgens buiten een totaal andere hond te worden. Dan blijkt opeens wat er allemaal achter zijn schoonheid schuilgaat. Hij zal zich volledig laten gaan en met een tomeloze energie en kracht wegsprinten.

Magyar Agár is robuust, actief, vasthoudend en moedig. Hij is minder snel dan de Greyhound maar wel standvastiger en onvermoeibaarder in de achtervolging. Hij wordt in Hongarije gebruikt om hazen en vossen op de vlucht in te halen en te doden. Hij heeft een matig reukvermogen. Hij stelt zich vrij onafhankelijk op, maar is wel evenwichtig. Hij moet consequent worden opgevoed.

Als het moet, kan hij zich aan het stadsleven aanpassen. Hij moet echter wel regelmatig kunnen rennen. Men moet hem niet te dicht bij vee laten komen. Dat geldt trouwens voor alle windhonden. Twee keer per week borstelen. Hij kan slecht tegen de kou.