Luzerner Laufhund + Schweizer Laufhund

Net als alle Zwitserse Laufhunden vertoont hij overeenkomsten met Franse brakken.Hij kan verwant zijn aan de Porcelaine of aan de uitgestorven Français Blanc et Orange. Hij is droog en licht gebouwd zodat hij goed in het hooggebergte kan werken.

De Zwitserse Laufhunde zijn niet al te groot. Dit komt onder andere omdat de werkomstandigheden in de Alpen, waar ze werden ontwikkeld,uitzonderlijk hard zijn. Dieren die minder energie gebruikten, hadden meer kans te overleven. Bovendien zijn kleinere honden vaak beweeglijker in het ruige bergterrein. Hij jaagt op uiteenlopend wild, zoals wildzwijn, ree, hert en haas. Zijn dichte vacht beschermt hem tegen de kou en hij leeft zonder moeite in de open lucht. Dat neemt niet weg dat hij ook van comfort houdt, zolang hij maar voldoende beweging krijgt.

Ooit waren er ook ruw-harige Laufhunden, maar die zijn uitgestorven.
Hij is in de eerste plaats jachthond, maar voelt zich ook als gezelschapshond goed, vooral in de landelijke streken van Zwitserland. In de stad blijkt hij eigenwillig, veeleisend en weinig gehoorzaam. Met kinderen en honden kan hij echter goed opschieten.

Komt uit: Zwitserland.
Ontstaan in: Middeleeuwen
Gewicht: 15 – 20 kg
Kleur: Black-and-tan met schimmel, wit-geel, wit-oranje
Vacht: Kort, dicht en glad.
Levensverwachting: 12 – 13 jaar
Aard: Zacht, levendig, speels.