Lundehund

De Lundehond (of Lundehund, Norwegian Puffin Dog) is een bijzonder jachthondje. Hij is afkomstig uit Vaerog, een eiland net buiten de kust van Noorwegen. ‘Puffin’ is de Engelse naam voor een vogelsoort die in het Nederlands “Papegaaienduiker” genoemd wordt. De Lundehond werd/wordt voor de jacht op dit soort zeevogels gebruikt. Vroeger hielp hij papegaaienduikers te verschalken die in holen in de rotsgrond broeden, vaak op voor de mens onbereikbare plaatsen. Eerst raakten de papegaaienduikers bijna uitgestorven. Vervolgens raakte de Lundehond in de vergetelheid, omdat hij geen economisch nut meer had. Zijn fans konden hem nog net redden.

Deze vriendelijke, levendige hond verdween bijna een tweede keer doordat hij door zijn erkenning in contact kwam met de hondenziekte; een inenting ertegen bestond toen nog niet. De weinige dieren die overleefden, vormden de grondslag van het tegenwoordige ras. Deze hond zou waarschijnlijk afstammen van de Varanger uit Rusland die 5000 jaar geleden leefde. Volgens sommigen heeft de Lundehond dus de IJstijd overleefd. Dit ras heeft enkele zéér bijzondere raskenmerken, zoals 6 tenen aan de voeten, de mogelijkheid om de oren te sluiten, het hoofd dat helemaal achterover kan buigen over de schouders, en voorbenen die helemaal opzij kunnen buigen. (Zie diverse foto’s in het rasfotoalbum) Dit ras is zeldzaam in onze contreien.

Deze krachtige, energieke, waakzame en levendige hond heeft een onafhankelijk karakter, maar is niet agressief. Het is een opgewekte, aanhankelijke gezelschapshond. Hij is opmerkelijk lenig en flexibel. De Lundehund kan zijn voorpoten onder een hoek van 90° naar buiten draaien, en zijn hals is zo buigzaam dat hij zijn rug met zijn hoofd kan aanraken.

Hij is temperamentvol, schrander, beweeglijk.
De training moet zo afwisselend mogelijk plaatsvinden. Steeds weer dezelfde oefeningen zorgen ervoor dat je hond zich begint te vervelen en zich gaat verzetten tegen je gezag. Blijf tijdens de opvoeding altijd consequent.

De vacht van deze hond heeft weinig verzorging nodig. In de ruiperiode kan je het beste met een goede kam het losse onderhaar verwijderen. Doordat deze hond een bepaald spijsverteringsenzym mist, is het van grootste belang dat hij aangepaste voeding krijgt. Vraag advies bij een specialist.

Komt uit: Noorwegen.
Ontstaan in: 16e eeuw
Gewicht: 5 – 6,5 kg
Kleur: Grijs, bruin-wit, zwart-wit, zwart
Vacht: Hard, tamelijk vlak en lang, met dichte ondervacht.
Levensverwachting: 12  jaar
Aard: Temperamentvol, schrander, beweeglijk