Lhasa Apso

Komt uit:Tibet
Ontstaan in:Oudheid
Gewicht:6 – 7 kg
Kleur:Wit, goud, donkergrijs, bruin, zwart, tweekleurig
Vacht:Langharig
Levensverwachting:13 – 14 jaar
Aard:rolijk, zelfbewust, intelligent, trouw, geen allemansvriend

Ooit was de Lhasa Apso  uitsluitend thuis bij de adel en de geestelijkheid (Boedhistische monniken). Hij bewaakte Tibetaanse tempels en kloosters. Deze hond heeft een typisch Oosters karakter, zoals de Tibetaanse bevolking zelf. Daarbij zou hij ook nog geluk brengen. Na de dood zou de ziel van de eigenaar van een hond in het lichaam van de hond overgaan. Geen wonder dat deze honden werden vereerd. Het uiterlijk van de Lhasa was een imitatie van ‘de heilige leeuw’; het symbool van de overheersende Buddha van het dierenrijk. Hun lange beharing bood een prima bescherming tegen het barre Tibetaanse klimaat. De rasnaam is afgeleid van Lhasa, de hoofdstad van Tibet, en apso betekent ‘blaffende waakhond’.

Ooit was hij uitsluitend thuis bij de adel en de geestelijkheid (Boedhistische monniken). Hij bewaakte Tibetaanse tempels en kloosters. Deze hond heeft een typisch Oosters karakter, zoals de Tibetaanse bevolking zelf. Daarbij zou hij ook nog geluk brengen. Na de dood zou de ziel van de eigenaar van een hond in het lichaam van de hond overgaan. Geen wonder dat deze honden werden vereerd. Het uiterlijk van de Lhasa was een imitatie van ‘de heilige leeuw’; het symbool van de overheersende Buddha van het dierenrijk. Hun lange beharing bood een prima bescherming tegen het barre Tibetaanse klimaat. De rasnaam is afgeleid van Lhasa, de hoofdstad van Tibet, en apso betekent ‘blaffende waakhond’.

Toen de Dalai Lama deze hondjes als geschenk aan diplomaten gaf, verspreidden ze zich over de hele wereld. Door hun expressieve kopjes, olijke uitstraling en prachtige vacht, werden ze al snel populair. Een Lhasa die als huishond wordt gehouden, zal zelden de vacht ontwikkelen zoals die bij de “show-exemplaren” wordt aangetroffen. Een hond in “show-conditie” krijgen vereist speciale verzorging en bescherming.

Hij is vrolijk, zelfbewust, intelligent, trouw, geen allemansvriend. Zoals alle oosterse hondenrassen is ook de Lhasa Apso wat eigenwijs. Verwacht van hem geen kunstjes en leid zijn karakter in de juiste banen door hem te belonen wanneer hij iets goed doet. Harde woorden kunnen hem diep in zijn ziel raken, waarna de hond zich beledigd en zwaar ontdaan zal terugtrekken. Hij is intelligent genoeg om jouw regels te begrijpen.

De intensieve verzorging vereist dat je de vacht wekelijks uitgebreidt borstelt en kamt. Dit moet zorgvuldig gebeuren, dus niet alleen de bovenvacht, maar vooral ook de ondervacht moet worden ontdaan van (beginnende) klitten.

Trek tijdens het kammen niet te hard aan de vacht en gebruik eventueel een lotion om het afbreken van de ahren te voorkomen. Kijk de ogen regelmatig na op vuil of irritante haren, knip het teveel aan haren tussen de voetzolen weg en houd de gehoorgang schoon. De vacht is moeilijk in showconditie te brengen en te houden.

Bij huishonden wordt de vacht nog wel eens kortgeknipt, en hoewel dit door de echte liefhebber afkeurend wordt bekeken, is het nog altijd beter dan een langharige hond die vol klitten en onverzorgd het leven door moet.