Leonberger

Komt uit:Duitsland
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:34 – 50 kg
Kleur:Geel-goud, rood-bruin
Vacht:Matig zacht tot hard
Levensverwachting:11 jaar
Aard:Trouw, verstandig, leergierig, waakzaam

Volgens sommigen was de Leonberger een bestaand ras, volgens anderen kruiste gemeenteraadslid Heinrich Essig uit Leonberg in Duitsland rond 1846 allerlei berghonden met elkaar (onder andere de Pyreneese Berghond, de Sint-Bernard en de Landseer). Herr Essig was een nogal wonderlijke figuur waardoor het altijd onduidelijk zal blijven wie er gelijk heeft. Wel wist Essig zijn hond en zijn stad met opmerkelijke stunts beroemd te maken. Het fokken van deze hond was bedoeld om een hond te maken die leek op de leeuwen van het stadswapen.

Men beweert dat deze honden als herders gewerkt zouden hebben, maar deze theorie is ongegrond. Deze stoere Berghonden zijntegenwoordig zeer populair in de Verenigde Staten.

De Leonberger (of Leonbergse hond) houdt van zwemmen, van bezigheden buitenshuis, van kinderen en van het dragen van verantwoordelijkheden; hij werkt graag. Deze hond is rustig en trouw. In principe valt de Leonberger niet onder de Waakhonden, al hij is zeer waaks van nature.

Leonbergers gaan goed om met honden en andere huisdieren, en ook de omgang met kinderen geeft geen problemen. De honden voelen feilloos aan of er een bezoekers iets kwaads in de zin heeft of niet.

Hij is trouw, verstandig, leergierig, waakzaam. Op een evenwichtige opvoedingin een harmoniezue omgeving reageert deze hond het beste. De hond is een snelle leering en zal snel begrijpen wat er van hem verlangd wordt.

Borstel en kam de vacht regelmatig om al het dode haar te verwijderen. Houd daarnaast de gehoorgang goed schoon. Omdat de Leonberger erg snel groeit, mag je nooit beknibbelen op een goede en uitgebalanceerde voeding. Houd er ook rekening mee dat je de botten, spieren en pezen van een jonge hond niet te zwaar mag belasten door hem te veel wandelingen te laten maken of hem te veel trap te laten lopen.