Landseer 

Komt uit:Canada / Duitsland
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:50 – 60 kg
Kleur:Wit-zwart
Vacht:Lang, dicht en recht, met zachte onderbeharing, kort op het hoofd en aan de voorkant van de benen
Levensverwachting:11 jaar
Aard:Aanhankelijk, intelligent, goede bewaker

De zwart-witte Newfoundlander wordt in Groot-Brittannië ‘Landseer’ genoemd, omdat hij door de bekende hondenschilder Landseer werd vereeuwigd. Deze moet niet worden verward met de Landseer E.C.T. (Europees Continentaal Type). Zoals zo vaak in `kynologenland’, liepen de meningen tussen de landen uiteen. De Engelsen, met in hun voetsporen de Nederlanders, beschouwden de Landseer als een kleurvariëteit van de Newfoundlander. Deze variëteiten worden ook onderling gekruist.

De F.C.I. erkende in 1960 een Landseer van eigen type. De continentale achtergrond van het Europese type van het vasteland werd vooral door de Duitsers en de Zwitsers benadrukt. Voor een buitenstaander lijken ze sprekend op elkaar. Deze hond heeft net als de Newfoundlander veel beweging en ruimte nodig, maar is tegelijk een toffe gezinshond. Hij houdt er helemaal niet van om opgesloten te zijn. Het is een aanhankelijke, zachte maar moedige en alerte hond.

De Landseer is een fijne gezinshond, die harmonieus samenleeft met andere honden en huisdieren. Kinderen hebben vaak (in positieve zin) hun bijzondere aandacht. Bezoekers die geen kwaad in de zin hebben, zullen vriendelijk bejegendworden.

Hij is aanhankelijk, intelligent, goede bewaker. Dit ras is in de regel niet moeilijk op te voeden. Leer de honden al op jonge leeftijd dat ze niet aan de lijn mogen trekken, want als ze eenmaal volwassen zijn, zijn ze veel te sterk geworden om ze nog bij te kunnen sturen. De Landseer reageert erg goed op je stem en een rustige en evenwichtige opvoeding. .