Labrador Retriever

De moderne Labrador Retriever is niet afkomstig uit Labrador (Canada), maar uit Newfoundland voor de kust van Labrador. De voorloper van de Labrador, die beter bekend was als de Lesser Newfoundland, is verdwenen, maar niet nadat hij een grote invloed op de huidige Labrador heeft gehad. De Labrador Retriever kwam rond 1835 uit Newfoundland mee naar Engeland. Zijn voorvader zou een ‘inheemse zwarte waterhond’ zijn geweest. Zijn taak bestond destijds uit het helpen het aan boord te brengen van de netten van de vissers. Hij werd gebruikt als apporteur, waarbij hij het ijskoude water in ging om vissers te helpen en vogels binnen te halen. Hij heeft een sterk, compact lichaam en een korte, vettige, waterafstotende vacht. In Engeland werd hij al snel populair als jachthond. In 1903 werd dit ras officieel door de Engelse Kennelclub erkend.

Later liep het aantal in Engeland en Newfoundland, door een zware hondenbelasting en quarantainemaatregelen, terug. Voor hij definitief verdween, werd het ras gered door inkruising van verschillende andere retrievers. Om de eigenschappen van de Labrador niet verloren te laten gaan, werd een rasstandaard opgesteld en de praktijk van het door elkaar fokken van verschillende retrievers aan banden gelegd. Er werden rasverenigingen opgericht en sinds die tijd hadden Labrador Retrievers veel succes in veldwedstrijden en op shows. Door de combinatie van gelijkmatig temperament, sterk lichaam en werklust is de Labrador een veelzijdig, populair ras. Hij werkt als speur-, therapie-, geleide- en sociale hond, maar zijn talent ligt ook op het vlak van gezelschapshond.

Labrador Retrievers gaan in de regel goed om met soortgenoten en andere huisdieren. Ten opzichte van kinderen stellen ze zich doorgaans geduldig en goedmoedig op, maar dat is niet vreemd, want deze honden zijn echte mensenvrienden en als gevolg daarvan niet bijzonder waaks.

Hij is betrouwbaar, gehoorzaam, goed gehumeurd, lief voor dieren.
De Labrador Retriever is een intelligente hond die niet moeilijk is op te voeden omdat hij leergierig is en graag voor zijn baas werkt. Het is voor een hond met zo veel mogelijkheden eigenlijk jammer wanneer je van plan bent hem voornamelijk als huishond te houden. Je zal zien dat je de hond een groot plezier doet wanneer je iets met hem gaat ondernemen.

De vacht is niet moeilijk te verzorgen. Borstel haar eens in de week goed uit en besteed er tijdens de ruiperiode wat meer aandacht aan.

Komt uit: Groot-Brittannië.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 25 – 34 kg
Kleur: Zwart, chocoladebruin, geel
Vacht: Kort, dicht, hard.
Levensverwachting: 12 – 14 jaar
Aard: Betrouwbaar, gehoorzaam, goed gehumeurd, lief voor dieren.