Kuvasz

Komt uit:Hongarije
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:30 – 52 kg
Kleur:Wit
Vacht:Ruw, golvend en stug
Levensverwachting:12 – 14 jaar
Aard:Clownesk, Loyaal, Geduldig, Zelfstandig, Intelligent, Beschermend

De Romeinen kenden al grote witte Berghonden. Ooit was Hongarije een deel van hun rijk. Maar in latere eeuwen vestigden de Magyaren zich hier en nog later de Kumannen (12de – 13de eeuw). Beide waren nomadische herdersvolken, en zij brachten vee en herdershonden mee. De oorsprong van de Kuvasz is eigenlijk onbekend, maar men veronderstelt dat hij ontstond uit kruisingen van Tibetaanse, Turkse, Hongaarse en waarschijnlijk nog andere honden, met de bedoeling een definitieve kuddebewaker te produceren. Hij werkte eeuwenlang op de Hongaarse hoogvlakte, waar ook de Komondor de kudden bewaakte en de Puli en de Pumi die kudden hoedden en dreven.

Het ras heette vroeger Kawasz, hetgeen in het Turks “gewapende bewaker” betekent en in de Mongoolse talen “boogschutter”. Hij stond bekend als waakhond voor de rijken; alleen hooggeplaatste heren mochten dit ras houden. Deze grote stoere hond heeft nog veel van zijn oorspronkelijke gedrag..

’s Nachts is hij alert en houdt alles scherp in de gaten. Omdat hij zo sterk en onafhankelijk is, moet hij goed worden gesocialiseerd. Het is een energieke hond voor mensen met voldoende ruimte.

De Kuvasz kan vrij dominant zijn ten opzichte van soortgenoten, maar als je hem al jong socialiseert met andere huisdieren, zal de omgang met deze dieren normaal gesproken geen problemen geven. Zijn hoge pijndrempel en stabiele karakter maken van hem een tolerante hond ten opzichte van kinderen, maar vanwege zijn zelfstandige initiatieven en zijn grootte doe je er beter aan de hond noet aan de zorg van een kind toe te vertrouwen. Het is belangrijk te weten dat de Kuvasz mensen en dieren die tot zijn gezin horen beschermt, wat inhoudt dat hij dekinderen ook beschermt wanneer het spelen met vriendjes wat ruw wordt.

Hij is waakzaam, moedig, rustig, goede beschermer, lief voor kinderen. Deze hond heeft een evenwichtige en consequente opvoeding nodig. De Kuvasz is geen hond voor beginners; de eventueel toekomstige eigenaar moet stevig in de schoenen staan. Dit betekend echter niet dat je deze hond met harde hand moet opvoeden. In een harmonieuze omgeving die hem ook ruite laat voor eigen initiatief, leert deze hond het beste.

De Kuvasz heeft een zeer dichte vacht die hem tegen alle weersom-standigheden beschermt. Wanneer deze vacht uitvalt, verliest de hond een grote hoeveelheid haar. Het is daarom aan te raden de Kuvasz zeer regelmatig grondigte borstelen, met name in de ruiperiode.