King Charles Spaniel

Cavelier King Charles Spaniel

Komt uit:Groot-Brittannië.
Ontstaan in:1925
Gewicht:5 – 8 kg
Kleur:Zwart, wit, bruin
Vacht:Lang, zijdeachtig,
Levensverwachting:9 – 14 jaar
Aard:Vrolijk, lief met kinderen.

De naam ‘King Charles Spaniel’ herinnert aan het feit dat Koning Karel II van Engeland vrijwel altijd omgeven was door verschillende van deze Spaniels. De Cavalier King Charles stierf bijna uit in de tijd van Victoria en Edward, toen men plattere hoofden mooier vond.

Met de Pekingees, de Japanse Spaniel en de Mopshond kreeg men een voorliefde voor brede hoofden en zeer platte neuzen, en werd de King Charles Spaniel ontwikkeld. In 1923 had de King Charles bijna het huidige Cavalier type vervangen. Naderhand vond men het platte hoofd van de King Charles toch niet zo heel mooi en fokten een aantal fokkers het hoofd weer terug tot normale proporties Zo ontstond de huidige Cavalier King Charles Spaniel.

In 1926 werd zelfs een prijs uitgeloofd voor de fokker die het beste het oude type, met het wat langere en minder stompe hoofd wist te fokken, uitgeloofd door Mister Roswell Eldridge, die deze prijs beschikbaar stelde voor de beste honden op de Crufts. Dat is de grootste hondenshow ter wereld, die in Engeland wordt gehouden. De naam Cavalier werd pas in 1928 toegevoegd toen het ras verder werd ontwikkeld. Pas in 1948 werd dit ras door de Britse Kennel Club erkend als apart ras, naast de King Charles Spaniel.

Niet alleen werd het ras pas laat in Engeland erkend, pas in 1952 werden de eerste Cavaliersnaar de VS gestuurd door Lady Forwood. Het is des te opvallender dat ondanks de korte geschiedenis als erkend ras, de Cavalier de populairste “toy-dog” is in Engeland. De King Charles Spaniel en de Cavalier King Charles zijn te onderscheiden door de vorm van het hoofd en de grootte van de hond. De King Charles heeft een veel vlakkere en stompere kop dan de Cavalier King Charles. Dit is een aangenaam ras en zeer geschikt als gezelschapsdier. De vacht en ogen moeten echter elke dag verzorgd worden.De Cavalier is een ongecompliceerde huisgenoot die probleemloos samenleeft met kinderen, soortgenoten en andere huisdieren.

Hij is levendig, sportief, onbevreesd, vrolijk en, lief met kinderen.Omdat het hondje graag iets wil leren en intelligent genoeg is om snel door te hebben wat er van hem verlangd wordt, hoef je tijdens de opvoeding geen grote problemen te verwachten.

De Cavalier King Charles Spaniel past zich qua beweging aan aan jouw situatie.De beharing is lang, zijdeachtig, glad of licht golvend, kort op het hoofd en goede bevedering. De vacht zal met name op de borst, op de oren en tussen de poten regelmatig uitgekamd moeten worden. daarnaast moet je ervoor zorgen dat de oren geen vuil en losse haren bevatten