Kerry Blue Terrier

Komt uit:Ierland
Ontstaan in:18e eeuw
Gewicht:15 – 17 kg
Kleur:Zwart, Blauw, Zilver, Grijs, Blue & Black, Slate Blue
Vacht:Zacht en zijdeachtig, overvloedig en gegolfd
Levensverwachting:14 jaar
Aard:Koppig, Aanhankelijk, Loyaal, Levendig, Zachtaardig, Alert

De Kerry Blue Terrier komt uit het Zuiden en het Westen van Ierland en wordt als de Nationale Terrier van Ierland beschouwd. Misschien stamt Keeshond hij af van een hond die in 1588 schipbreuk leed met de Spaanse Armada. Andere bronnen beweren dat hij ontstaan is door de vermenging van een Terriër, een Windhond, een Setter en een Schapenhond

Recentere inkruisingen van de Dandie Dinmont Terrier en de Bedlington Terrier zijn een mogelijke verklaring voor zijn opvallende uiterlijk. De rasnaam is afgeleid van de bergachtige streek County Kerry. In 1913 werd het ras voor het eerst tentoongesteld als ‘ Blauwe Terrier‘.

Deze intelligente honden hebben allerlei werk gedaan, als jacht-, herders- en politiehond. Hij speelde altijd een belangrijke rol in het Zuid-Ierse leven; hij bewaakte de kinderen, het vee, de huizen en hij roeide de ratten in het water en op het land uit. Kerry Blues zijn actief, hebben veel beweging nodig en passen zich overal aan. Het zijn fijne gezelschapshonden met een aanhankelijke, moedige aard.

Deze Terrier is lief voor kinderen en is erg gesteld op zijn baas en diens gezin. Probeer de honden al op jonge leeftijd vertrouwd te maken met katten en andere huisdieren, zodat ze deze dieren later niet achterna zullen zitten. Sommige exemplaren stellen het gezelschap van andere honden erg op prijs, terwijl anderen het liefst als enige hond door het leven gaan. Een en ander hangt niet alleen af van de socialisatie, maar ook van de hond in kwestie.

Omdat de hond actief, zelfverzekerd en koppig is, heeft hij een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat. De Kerry Blue Terrier is dus geen hond voor beginners. Op straat wilt hij nog wel eens uitvallen naar andere honden en dit mag je uiteraard niet tolereren, ook al is het een karaktertrekje dat dit ras eigen is.

De Kerry Blue moet met schaar en tondeuse in model getrimd worden. Daarnaast heeft de hond zo nu en dan een borstel- en kambeurt nodig. Exemplaren die aan shows en tentoonstellingen deelnemen, hebben wat meer vachtverzorging nodig. Een groot voordeel van de Kerry Blue Terrier is dat hij niet verhaart.