Kelpie

Australische Kelpie

Komt uit:Australië
Ontstaan in:1870
Gewicht:11 – 20 kg
Kleur:Zwart, Lichtbruin, Chocoladebruin, Black & Tan, Blauw, Bruin
Vacht:Waterafstotende dubbele vacht
Levensverwachting:12 jaar
Aard:Energiek, Loyaal, Alert, Intelligent, Onverschrokken, Vriendelijk

Kelpie’s of Australische Kelpie’s zijn goede werkers, zowel op het erf als op het open veld. Het zijn ook loyale en intelligente huisdieren. Het is echter belangrijk dat ze actief gehouden worden om hun grenzeloze energie te bevredigen

Ze tonen zich aanhankelijk en trouw ten aanzien van de baas en diens gezinsleden en gehoorzamen goed. Een doorsnee Kelpie heeft een stabiel en evenwichtig karakter.

Hij is alert op wat er in de omgeving gebeurt en laat zijn stem horen als er onraad is. Door hun ernorme will-to-please is deze hond vrij eenvoudig te trainen.

Het is echter wel belangrijk dat deze hond daadwerkelijk een taak te vervullen krijgt want een Australische kelpie die niets hoeft van zijn baas gaat zich vervelen en vervalt veelal in kattenkwaad .

Een Kelpie is niet agressief ten opzichte van mensen en kunnen niet worden beschouwd als een waakhond, hoewel hij zeker zal blaffen wanneer dat nodig is.

Hun liefde voor het werken zit in hun instinct evenals hun vermogen schapen te drijven. Deze aangeboren bekwaamheid werd aangetoond bij kleine puppies die in een schaapskooi werden geplaatst.

Kelpies werken goed, zowel op het erf als op het open veld. Het zijn ook loyale en intelligente huisdieren. Het is echter belangrijk dat ze actief gehouden worden om hun grenzeloze energie te bevredigen.