Keeshond

Komt uit:Nederland / Duitsland.
Ontstaan in:17e eeuw
Gewicht:25 – 39 kg (Nederlandse)
14 – 18 kg (Duitse)
Kleur:Zwart, Zwart en zilver, Zilver, Grijs met Zwart, Grijs, Grijs, Zwart en Crème
Vacht:Volle vacht.
Levensverwachting:13 – 15 jaar
Aard:Behendig, Gehoorzaam, Speels, Snel, Opgewekt, Robuust.

Keeshonden stammen af van de Turfhond uit het Stenen Tijdperk, ze zijn de oudste honderassen van Midden-Europa. Van hen stammen ook veel andere rassen af en zelf zijn ze soms ook een ingredient in andere rassen. De variatie in grootte maakt dat ze voor veel verschillende doelen te gebruiken zijn.

De Grote Keeshond wordt vaak gezien als het Nederlandse nationale ras, maar werd toch door de FCI als Duits ras erkend. De Spitz kwam reeds eeuwenlang voor in Duitsland. In Wurttemberg werden vooral de zwarte, in Westfalen vooral de wolfsgrauwe gefokt.

Waarschijnlijk zijn de eerste Kezen naar Nederland gekomen als bewakers van Rijnschepen.

Vanuit Nederland kwamen de Kezen in Engeland en de Engelse rasnaam is hetzelfde als de Nederlandse. De rasnaam is afkomstig van de hond “Kees”, de hond van de patriot Cornelis de Gijzelaar en symbool van de patriotten (“Kezen”), zoals de Mopshond het symbool was van de Oranjes.

Keeshonden gaan goed om met soortgenoten en kinderen.
Laat ze al vroeg wennen aan het gezelschap van katten. Vreemden worden altijd aangekondigd.

De Keeshond is een intelligente hond die al snel doorheeft wat er van hem verwacht wordt. De opvoeding zal daarom niet zo moeilijk zijn. wanneer je een wat blafferig exemplaat treft, is het verstandig het te veel aan blaffen af te leren.

In de ruiperiode zal je de vacht regelmatig met een grove kam moeten borstelen en kammen om het dode haar uit de vacht te verwijderen. Buiten de ruiperiode mag je deze hond niet te vaak kammen, anders kan je de ondervacht beschadigen.

De beharing is lang, recht, hard, uitstaand; wollig zacht onderhaar; op hoofd, voorkant benen en op voeten, kort en zacht. Veel bevedering.

.