Kaukasische Herdershond

Kaukasische Owcharka

Komt uit:Rusland
Ontstaan in:Middeleeuwen
Gewicht:45 – 70 kg
Kleur:Zwart, Wit, Lichtbruin, Crème, Roestbruin, Grijs
Vacht:Lang, met dikke wollige ondervacht
Levensverwachting:10 – 11 jaar
Aard:Alert, Snel, Krachtig, Dominant, Rustig, Sterk

De Kaukasische Herdershond of Kaukasische Owcharka is van het Berghonden- type, want hij is vooral bewaker bij de kudde. Deze hond leeft al sinds de prehistorie met de mens samen. Volgens de Russen heeft het ras zich zo’n 2000 jaar geleden ontwikkeld, met Tibetaanse Honden als oorsprong. Toen deze honden de nomaden vergezelden op hun tochten, bleven zij achter in het bergachtige gebied rond de Kaukasus.

Deze Kaukasische Herdershond beschermt het vee tegen rovers, zoals wolven, beren en onbekende personen. Deze hond leeft tamelijk geïsoleerd onder harde omstandigheden. Daarom is hij van nature oersterk en gezond en hij kan een leeftijd halen van twaalf jaar. Hij is echter ook zeer wantrouwig en handelt op eigen initiatief. Een juiste begeleiding, veel ervaring en een optimale socialisatie zijn beslist noodzakelijk. Deze honden zijn de ruimte gewend en zijn zeer zelfstandig. Ze zijn weinig geschikt voor onze druk bevolkte contreien.

Alles wat bij het gezin behoort, of dit nu kinderen zijn, katten, kippen of wat dan ook, wordt als ‘eigen’ aangemerkt en als zodanig gerespecteerd en beschermd. Laat de hond echter niet alleen bij de kinderen achter als deze met andere kinderen aan het spelen zijn. Wanneer het er tijdens het spelen ruw aan toe gaat, zal de hond jouw kinderen willen beschermen. aan vreemden heeft de Owcharka geen boodschap, maar vrienden van de familie daarentegen worden vriendelijk begroet. Ten opzichte van andere honden kan hij nogal dominant zijn.

Men moet wel iemand zijn die geestelijk en fysiek sterk in zijn schoenen staat. Het ras heeft een goed gevoel voor goed en kwaad ontwikkeld en je mag jem daarom nooit opvoeden met harde hand en onredelijke straffen.

De juiste baas kan op basis van wederzijds respect uit de strijd komen met een gehoorzame en zeer ktrouwe hond die niet alleen het gezin,maar ook het huis en de bezittingen zal verdedigen met zijn leven.