Karelische Berenhond

Russisch-Europese Laika

Komt uit:Finland / Rusland.
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:20 – 23 kg
Kleur:Zwart, Zwart-wit
Vacht:Dikke, dichte bovenvacht, zware beschermende ondervacht
Levensverwachting:10 – 12 jaar
Aard:Voorzichtig, Vasthoudend, Loyaal, Zelfstandig, Moedig, Territoriaal

De Karelische Berenhond of Russisch-Europese Laika is een hondenras, behorend tot het Scandinavische type keeshonden van het oertype. Hij is een jager op groot wild.De Karelische berenhond geldt als een individualist die zich niet gauw bij een groep andere sledehonden zal scharen.

Zijn uitgesproken fanatisme toont hij niet alleen tijdens de jacht, maar ook in de omgang met andere honden. Als begeleidingshond zal de Karelische berenhond daarom onder bepaalde omstandigheden moeilijkheden kunnen opleveren.

Het ras stamt af van de subpolaire spitshonden, waarvan het verspreidingsgebied zich van de Stille Oceaan in het oosten tot aan de Russisch-Finse grens in het westen uitstrekt. Het rastype wordt met de verzamelnaam Laika aangeduid. De Karelische Berenhond is de meest westelijke variant van deze middelgrote spitshonden en werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op beren.

Het ras werd in 1946 door de Finse Kennel Club goedgekeurd. Daarna is de hond aangepast aan de jacht op elanden. De Karelische Berenhond is een jachthond bij uitstek, zelfstandig en moedig. Buiten de Scandinavische landen komt het ras weinig voor.

De Karelische Berenhond heeft een dubbele vacht en deze vacht is weerbestendig. De bovenvacht is recht, hard in textuur en van gemiddelde lengte. De ondervacht is dicht, dik en zacht. Het haar is iets langer en overvloediger rond de hals, op de rug en aan de broek. De oren zijn bedekt met dichte vacht om deze te beschermen tegen vorst. De Karelische Berenhond verhaard gemiddeld.