Kanaänhond

Canaänhond

Komt uit:Israël
Ontstaan in:19e eeuw
Gewicht:16 – 25 kg
Kleur:Zwart, Leverkleur, Crème, Tan, Goud, Rood
Vacht:Hard en recht
Levensverwachting:12 – 13 jaar
Aard:Waakzaam, toegewijd, alert, voorzichtig, snel, intelligent

De Kanaänhond of Canaänhond is een zeer oud hondenras uit Israel. Een Kanaänhond wordt ongeveer 61 centimeter hoog. Het ras is ongeveer 4000 jaar oud. Het is van oorsprong een wilde hond. Bedoeïenen vingen soms jonge honden om er een waakhond van te maken.

Tegenwoordig wordt het ras gebruikt als gezelschapshond. Daarnaast worden de honden ook ingezet in het Israëlische leger. Het is een waakse hond, die wel gemakkelijk met mensen omgaat, maar zich niet echt aan hen bindt.

De Kanaänhond is goed uitgebalanceerd, sterk en van middelgrote omvang. Dit elegante ras is zeer veerkrachtig en beschikt over een groot uithoudingsvermogen. Ze zijn wendbaar, atletisch en werken hard. Ze hebben scherp ontwikkelde zintuigen van reuk en gehoor, die hen in staat stelt om direct te waarschuwen bij gevaar.

De Kanaänhond wordt beschouwd als een primitief ras, is zeer intelligent, loyaal en diep toegewijd. Ze hebben een sterke neiging om overdreven gehecht te raken aan hun familie en zijn buitengewoon achterdochtig en wantrouwig tegenover vreemden.  Het zijn goede waakhonden, maar blaffen niet overdreven. Dit ras kan er niet goed tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden.

De Kanaänhond is niet geschikt om in een huis te leven met soortgenoten van hetzelfde geslacht, katten of andere kleine huisdieren. Vanwege hun instinct om te waken zullen ze proberen om deze taak uit te voeren op alles wat beweegt. De Kanaänhond wordt niet aanbevolen voor de beginners, apathische of sedentaire eigenaar.