Jack Russel Terrier

Bij de Jack Russell onderscheiden we twee varianten: de Jack Russell Terrier (kortbenig) en de Parson Russell Terrier (hoogbenig). Hun naam verwijst naar een beroemde fokker van Foxterriërachtige Terriers, dominee Jack Russell. Maar de Jack Russell zoals de meeste mensen hem kennen, is echt kortbenig. Hij is van nature een echte felle Terriër, die graag op het erf rondscharrelt en ongedierte verdelgt als hij de kans krijgt. Al eeuwenlang leven er in Groot-Brittannië kortbenige Terriërs. Het zijn felle jachthondjes, maar ook als gezelschaps-hondje zijn ze zeer geschikt. Ze zijn geestig, intelligent, houden van bezigheden buitenshuis en passen zich gemakkelijk aan, zolang ze maar veel aandacht en beweging krijgen.

Hun hoogbenige evenbeeld is jachtterriër voor de vossenjacht. Hij volgt de meute zelfstandig en verjaagt zo nodig de vos uit zijn hol. In de kynologie heeft hij de rasnaam ‘Parson Russell Terriër’ gekregen. De precieze ingrediënten van het dier zijn onbekend, maar de meeste bronnen verwijzen toch naar de Bull Terriër en de Pocket Beagle, naast alle andere Terriërs. Het type van nu is veel dunner en geraffineerder dan het oudere type. Het oudere type was meer gezet en stoppelig, en leek veel op een uit balans getrokken Bull Terriër. Vanaf 1996 werden kruisingen tussen de Parson Russell en de kortbenige Jack Russell verboden. Pas in 1999 werd dit ras (de kortbenige Jack Russell) door de internationale rashondenfederatie FCI officieel erkend.

Als je de hond al op jonge leeftijd socialiseert, zal de omgang met soortgenoten en andere huisdieren op geen enkel probleem stuiten. De Jack Russell Terriër is van nature een zeer moedige en zelfstandige jachthond, die de huiskat zal accepteren, maar andere katten achterna zal jagen. Met kinderen gaan ze in de regel zeer goed om; ze kunnen wel tegen een stootje.

Hij is pienter, vindingrijk, waaks, blaft snel.
Dit gezonde ras is niet moeilijk op te voeden voor een baas die liefdevol en zeer consequent is en sterk in zijn schoenen staat. De Jack Russell Terriër loopt over van zelfvertrouwen en als jij en je gezin alles goed vinden, zal hij zijn eigen gang gaan.

De Jack Russell Terriër heeft weinig vachtverzorging nodig. Zo nu en dan borstelen is voldoende om de vacht in goede conditie te houden.

Komt uit: Groot-Britannië.
Ontstaan in: 19e eeuw
Gewicht: 4 – 7 kg
Kleur: Wit, Zwart-wit, Wit & tan
Vacht: Gladhaar., Ruwhaar of Broken coat.
Levensverwachting: 13 – 14 jaar
Aard: Vocaal, Eigenwijs, Onbevreesd, Energiek, Atletisch, Intelligent