Italiaans Windhondje

Piccolo Levriero Italiano

Komt uit:Italië
Ontstaan in:Oudheid
Gewicht:3 – 3,5 kg
Kleur:Zwart, Red Fawn, Chocolade, Blue Fawn, Geel, Rood, Grijs, Lichtbruin, Sable, Blauw, Tan, Slate Grey
Vacht:Kort en fijn haar. Het haar moet kort en glanzend zijn net als satijn. Het haar moet altijd zacht aanvoelen, nooit grof
Levensverwachting:13 – 14 jaar
Aard:Fel, intelligent, vrolijk, aanhankelijk, waakzaam

Het kleine Italiaans Windhondje is een verkleinde uitgave van de Greyhound. Waarschijnlijk is dit hondje het eerste ras dat enkel met de bedoeling van ‘gezelschapshond’ werd gefokt. Dit is het kleinste windhondje, dat even snel, vrolijk, aanhankelijk en intelligent is als zijn grotere neven de Whippet en de Greyhound. Het is een zeer oud ras; er zijn gemummificeerde exemplaren aangetroffen in de graven van Farao’s en er bestaan tekeningen van hen in eeuwenoude teksten en schilderingen.

Hoewel deze honden ongeveer 2000 jaar geleden in het Middellandse Zeegebied aanwezig waren, werden ze pas in de 17de eeuw populair in Italië. Ze werden op schilderijen door beroemde schilders zoals Giotto en Jeroen Bosch vereeuwigd en waren geliefde gezelschapshonden in veel koninklijke families

Gedurende korte periode dreigde het ras zijn eigen karakter te verliezen vanwege inkruising van een English Toy Terriër.

Gelukkig kwam door importen uit Italië het ras weer tot bloei en kreeg het zijn karakteristieke kenmerken weer terug. Deze hondjes zijn overal op hun plaats, in de stad of erbuiten, en ze zijn ook lief voor kinderen.Italiaanse Windhondjes gaan goed om met andere honden en katten. Met kinderen kunnen ze in de regel ook goed opschieten, maar weerhoud de kinderen ervan het Italiaantje als speelgoed te gaan gebruiken.

Het spreekt voor zich dat je een Italiaanse Windhondje niet als speel-kameraadje voor een Rottweiler in huis haalt. Italiaanse Windhondjes kunnen in de regel onderling goed met elkaar opschieten en het wordt dan ook aanbevolen meer dan een exemplaar te nemen.

Over het algemeen is het ras niet erg moeilijk op te voeden, zoland zijn baas maar consequent is. Italiaanse Windhondjes zijn vaak ondeugend en weten dat ook van zichzelf. Het is belangrijk dat je de humor kunt zien van wat er misgaat, maar dat betekent niet dat je een loopje met je moet laten nemen.

Deze hond heeft weinig vachtverzorging nodig. Meestal is het voldoende wanneer je de vacht met een doek wrijft, zodat deze begint te glanzen. Waar je wel regelmatig naar moet kijken, zijn de tandjes, omdat tandsteen bij dit ras veelvuldig voorkomt. de volwassen Italiaanse Windhonden zijn absoluut geen tere honden, maar tot ongeveer anderhalfjarige leeftijd breken ze relatief gemakkelijk een pootje.